Pinsamt, Kjell Albin

20 augusti, 2009

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Trovärdighet i  sr
Jag lyssnade på programmet Medierna i Sveriges Radio P1 den 8 augusti.
Reportern Tonchi Percan granskar Kjell Albin Abrahamsons programserie På Spaning i Europa som har sänts i sommar.

 

Tonchi Percan avslöjar att när Kjell Albin Abrahamson säger att han sitter på ett fik i Sarajevo med Carl Bildt så sitter han i själva verket och intervjuar honom på utrikesdepartementet i Stockholm. Jag lyssnade själv och gick stenhårt på Abrahamsons ”lek med illusioner”, som han kallar det när Tonchi Percan pressar honom.
Percan tar upp fler fall där Kjell Albin Abrahamson säger till lyssnarna att han befinner sig på en viss plats eller åker tåg någonstans i Europa. I verkligheten görs den fejkade intervjun eller tåg­resan i en studio i Stockholm.
Jag har hittills uppskattat Kjell Albin Abrahamson som journalist, men nu har han gjort mig besviken.
För det första: man får inte luras. Det tror jag de flesta journalister (liksom de flesta andra människor) är överens om.
För det andra: man måste tåla att bli granskad och man bör bemöta folk så som man själv vill bli bemött.
Men tyvärr känner sig Abrahamson trampad på tårna. Han har en irriterad ton samt en arrogant och förlöjligande attityd när kollegan Tonchi Percan ställer sina frågor. Percan, som ju bara försöker utföra ett seriöst arbete. Tråkigt och pinsamt.
Mats Ostelius

SVAR: Bäste Mats Ostelius! Många lyssnare har hört av sig till redaktionen med stöttande ord efter debatten om På Spaning efter Europa och de uppskattar vår form.
Med facit i hand, kunde vi säkert ha gjort vissa saker annorlunda. Ja, vi kunde ha berättat att programmet delvis reste med ett ”imaginärt”  tåg, men eftersom programledare och reporter de facto reste med tåg, valde vi att formmässigt placera våra gäster och krönikörer i vår fiktiva kupé.
Ett mycket genomtänkt stilgrepp, för att behålla den resande själen, känslan programmet igenom. Så att påstå att vi aldrig lämnade studion på Kungsholmen är en lögn, såväl reportern Tove Leffler som programledaren Kjell Albin Abrahamson gjorde massor av resor och reportage runt om i Europa.
Genom Ingvar Oldsbergs roll (På Spåret) som konduktör lade vi ribban, och med glimten i ögat/örat skapade vi en berättarteknisk möjlighet att kasta oss mellan olika historiska tidpunkter, platser och skeenden i detta crossgenreprojekt.
Desto tråkigare för oss att debatten då inte handlar om detta utan om Kjell Albin Abra­hamsons person. Han är en av Sveriges mest erfarna utrikeskorrespondenter men hans journalistik rymmer också andra sidor.
Det är kanske det som är själva problemet för våra kritiker, att i det här programmet är det snarare ciceronen Kjell Albin Abrahamson och inte utrikeskorrespondenten som leder På Spaning efter Europa.
 Naila Saleem  
producent
Li Skarin
 VD för produktionsbolaget
Massa Media samt redaktionsmedlem

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Pierre mån, 2011-12-19 22:19

Måste man ha facit i hand för att förstå vad som är rätt och vad som är fel? Vem har antytt att problemet skulle vara att programledaren var för mycket ciceron och för lite utrikeskorrespondent? Vem har ljugit och påstått att ni aldrig lämnade studion på Kungsholmen? Inte debattören ovan såvitt jag kan se. Kanske skulle vara läge att kontakta en bra PR-konsult?

Inlagt av Marianne Hühne ... mån, 2011-12-19 22:19

En ciceron är väl en person som visar runt på den plats han eller hon befinner sig. Kjell Albin Abrahamsson är ciceron i programmet enligt producenten och VD:n för produktionsbolaget med det förtroendeingivande namnet Massa Media. Därmed bekräftar de att lyssnarna ska få uppfattningen att Abrahamsson befinner sig där han påstår att han befinner sig. Stilgrepp kan det knappast vara frågan om, det förutsätter att lyssnaren begriper att det är ett stilgrepp. Trist att SR och produktionsbolaget inte kan tillstå att det blev fel. Massa mosa Massa Media, välförtjänt.

Inlagt av Kennet Öhlund mån, 2011-12-19 22:19

Har idag haft med mig Medierna i podden ut i svampskogen, och måste säga att jag fick naturupplevelsen svårt störd av ren ilska. Ett kraftuttryck vill ut, så trots att jag sällan svär i offentligheten:

För helvete Kjell Albin, för helvete redaktionen. Jag ger blankt tusan i om lyssnare hör av sig och uppskattar “formexperimentet” – en lögn är en lögn, och två lögner är värre. Låtsaskaféer hör hemma på teatern och i skönlitteraturen. Att flyga när man säger sig åka tåg är bluff och båg. Tagen med fingrarna i syltburken gör den vise en pudel (och tänker efter, för att därpå ångra sig på allvar), blir inte oförskämd mot sin granskare.

Sveriges Radio ska stå för något annat än detta. Skrivet i affekt av en bitr. nyhetschef inom SR som undrar vad jag ska svara när folk börjar undra: “Kan man lita på det ni sänder?”

Och svaret är: “Nej, det är inte säkert – det kan vara någon som bara skarvar!”

Kennet Öhlund, bitr. nyhetschef SR Sjuhärad

Inlagt av Anders J mån, 2011-12-19 22:19

Det som irriterar mig med hela konceptet är det faktum att dom hade just Kjell Albin Abrahamson som programledare. Till sin person har han ett väldigt självsäkert sätt, lite grand som Jan Guillou har på vänsterkanten. Dessa båda herrar har som kännetecken att när de säger något, då kan man vara säker på att de iallfall inte står och blåljuger.

Därför blev åtminstone jag initialt förledd av programserien och därefter överraskad när Medierna drog undan kulissen. Men, det borde man väl förstå att dom inte har resurser att åka omkring i Europa och matcha ihop intressanta personer, sittandes vid samma café, särskilt inte eftersom SR här hyrt in ett produktionsbolag för att – får man förmoda – spara pengar.

Inlagt av Nicklas Malmber... mån, 2011-12-19 22:19

Har med intresse följt debatten kring de “genomtänkta stilgreppen” i programmet På spaning efter Europa. När jag lyssnade på Medierna häpnade jag först över att en journalist med Kjell-Albin Abrahamssons rutin och pondus hemfaller åt ett så här barnsligt och skitviktigt frontalangrepp på en kollega, som ställer helt relevanta frågor. Att svara med otrevlig och nedlåtande attityd och uttryck som “gurksäsong” är sorgligt och skrattretande på samma gång.

Sen tänker jag på talet om “genomtänkta stilgrepp” och “nyskapande radio”, och kan bara tolka den uppkomna situationen på ett sätt: Redaktionen hade inte råd att låta Kjell-Albin resa runt i hela Europa. Att kalla detta nyskapande stilgrepp är närmast ett hån mot kollegor som varje dag försöker göra levande radio med en minimal budget.

Inlagt av Lars Truedson mån, 2011-12-19 22:19

Och kolla Mediernas svar här:

www.journalisten.se/…

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies