Kerstin Hallert: Simpelt skrivfel blev slutet på karriären

12 september, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Följden av en enkel felskrivning borde inte ha varit någon större affär. Det normala är att införa en rättelse. Det gjorde inte Aftonbladets ledning.
Vårt samarbete avslutades med omedelbar verkan.

Följden av en enkel felskrivning borde inte ha varit någon större affär. Det normala är att införa en rättelse. Det gjorde inte Aftonbladets ledning.

Vårt samarbete avslutades med omedelbar verkan.

Alla som skriver kan råka ut för att ett skrivfel hamnar i tryck. På en tidning finns redigerarna som otaliga gånger agerar änglavakt. Men ibland hjälper inte ens det. Vad värre är: när skrivfelet är där, är man utlämnad åt det absoluta godtycket.

Rätten till en rättelse har man inte alls. En rättelse är tidningsledningens gest av solidaritet utåt.

Efter åtta år med en krönika varje vecka i Aftonbladets TV-tidning upptäckte jag att det inte var merit nog för en rättelse, när en felskrivning stod i trycket under mitt namn.

Det banala felet exploaterades i stället. En jordisk typ som jag begriper inte hur ett sådant grepp kan stärka en tidnings trovärdighet. Jag blev en visionär som recenserade program ingen jordisk varelse ännu kunnat se.

Konkret hade jag alltså flaggat för ett kommande TV-program vars upplägg var känt.

Inför premiären på direktsända Utfrågningen, paradprogrammet i den omfattande satsningen på valrörelsen från Sveriges Television, hade jag synpunkter på upplägget.

”Fesljumma valutfrågare” var rubriken, apropå valet av Mats Knutson och Marianne Rundström. Syftet med en så provocerande formulering är inte att ifrågasätta Knutson och Rundström som pålästa intervjuare utan att snarare locka läsare att kolla själva. För en gammeldags folkbildare finns inget viktigare i valtider än nivån på TVs partiledarutfrågningar. Politikerna ska svettas innanför kragen. Direktsändningens inbyggda dimension av farlighet ska profilera intervjuarna, som inte gosar med makten. Vassa, obevekliga, oförutsägbara uppföljningar på svaren. Den politiska adeln – som författaren och journalisten Anders Isaksson skriver – är ju bara ute för att få kvitto på sin egen legitimitet.

I de tre raderna under rubriken ”Fesljumma utfrågare” stod som sagt en felskrivning.

Där stod ”frågor ”, när det skulle ha stått ”frågeställare”. I ett direktsänt program som ännu inte haft premiär kan ingen i förväg ha synpunkter på frågorna. En enkel rättelse hade klargjort att synpunkterna gällde valet av programledare. Det begrep för övrigt många läsare av sig själva.

Tyvärr fick jag rätt om fesljummenheten. Aftonbladets tidningsledning anser däremot att jag är en journalist som tidningen inte kan lita på.

Om en banal felskrivning får sådana konsekvenser för en TV-krönikör undrar jag hur man skriver om TV för att behålla jobbet. Råder andra villkor för TV-krönikören än för andra kritiker? Ska TV-krönikören undvika företeelser som står etablissemanget nära? Ska synpunkter på absolut insynsskyddade Sveriges Television överlämnas till skribenter som inte kan TV?

Ska slumpmässiga skrivfel avgöra om du får skriva i tidningen?

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Helena Palén Ol... mån, 2011-12-19 22:18

Inne att vara ute med gamla tanter!

Om en sån banal felskrivning får sådana konsekvenser att huvudet måste rulla är det nog något annat fel bakom. Man ville väl helt enkelt bli av med dig för att du är en stark kvinna måhända. Äldre kvinnor ska dessutom gå och dra något gammal över sig i vårt land. Det ska vara silikonpattar och plutmunnar och helst blonda kalufser under trettio år. Vad hände med Annette Kullenberg? Var tog hon vägen? Man får vara med till en viss gräns – men sen går bäst-före-datum ut. Punkt slut.

/ Helena Palén Olofsson

Inlagt av Lasse Lundeberg mån, 2011-12-19 22:18

Rockstjärna eller journalist?

Kerstin Hallert skriver: “Politikerna ska svettas innanför kragen. Direktsändningens inbyggda dimension av farlighet ska profilera intervjuarna, som inte gosar med makten. Vassa, obevekliga, oförutsägbara uppföljningar på svaren. “

Varför det?

Som tittare vill jag lära om politiker och deras politik. Det är jättejobbigt med alla dessa journalister som ställer sig emellan och försöker briljera (inför kolleger?) om hur balla de är.

Att sätta fällor och attackera ger ju bara en spänd politiker som går i försvarsställning och sluter sig. Journalisten tycker sig vara så fantastisk, men jag som tittare har ju missat att själv få komma nära politikern. Jag är alltså så dum att journalisten ska tillrätta lägga för mig?

Larry King, Ulf Elfving och Marianne Rundström lockar ju fram personen, vilket ger så mycket mer. Då är det lättare att själv känna när lögnerna och rökridåerna kommer. Men enligt gammal folkbildningstradition ska väl någon lägga tillrätta för mig, den dumme tittaren.

Och dessutom, det verkar ju som så många journalister ändå sitter i knät på makten, så varför spela denna teater?

Kolla C-Spans utfrågare. De är allra bäst. De finns i bakgrunden och ger intervjuobjektet scenen. Då bildas man som folk.

/ Lasse Lundeberg

Inlagt av annika mån, 2011-12-19 22:18

Oerhört trångsynt

Tyvärr, ibland vill folk bli av med obekväma kontroversiella medarbetare – och det är nog vad som hänt här. Personligen tyckjer jag att du är den bästa TV-skribent landet har. Hoppas du fortsätter.

Kram!

/ Annika Svensson

Inlagt av Göran Sellgren mån, 2011-12-19 22:18

Självklart inte! Kom igen, Kerstin!!

Självklart och kortkort svar på din avslutande fråga, Kerstin:

Självklart inte!! Kom igen, bara!! Dina insikter, ditt engagemang, din förmåga – och vilja – till överblickar behövs. Mer än någonsin.

/ Göran Sellgren

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies