Gå direkt till textinnehållet

Identifiera propagandan

När Irakinvasionen inleddes 2003 jobbade jag på SVTs nyhetswebb. Vi hade diskussioner om hur vi skulle värdera källor, nyhetsbyråer stod högt i kurs medan kvällspressen knappt fick användas. Vi diskuterade etik beträffande krigsfångar, som ju inte får visas i förnedrande sammanhang enligt krigets regler, och absolut inte bör göra det i medierna.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vi skulle dessutom självfallet förhålla oss neutrala till detta anfallskrig som Sverige vägrade delta i och som inte stöddes av FN.

En eftermiddag när jag kom till jobbet såg jag att vi hade en rätt märklig nyhet om att en ung kvinnlig amerikansk soldat, nittonåriga Jessica Lynch, fritagits ur irakisk krigsfångenskap. Enligt de officiella amerikanska uppgifterna hämtades den skottskadade Jessica Lynch från ett irakiskt fältsjukhus under skottlossning. Artikeln på SVT.se illustrerades med ett foto på en leende Lynch med stjärnbanéret som bakgrund.

Historien, som fick massiv täckning i västmedier, var naturligtvis påhittad och ett stycke Hollywoodinfluerad krigspropaganda värdig Dustin Hoffmans rollfigur i den satiriska filmen Wag the Dog. Lynch hade skadats när hennes fordon kraschade men inte blivit skjuten, och sjukvårdspersonalen som tog hand om henne bad själva amerikanerna att komma och hämta henne.  

Jag ska inte påstå att jag hade mer erfarenhet än någon av mina kolleger av krigsrapportering, men jag såg med en gång att det var ett propagandanummer, och inom några veckor var det också bekräftat.

Oavsett var det märkligt att ett neutralt nyhetsmedium som SVT skulle fästa sådan vikt vid en enskild krigsfånges öde – amerikanerna hade tagit hundratals irakier tillfånga, utan att vi ägnat dem något särskilt intresse.

Jag påminns om Jessica Lynch-historien när SVT kör en rewrite på en artikel från amerikanska tidningen USA Today, om att någon på Pentagon anser att Vladimir Putin kanske har aspergers syndrom. Eller ”lider av” aspergers, som det står på SVT.se.

Artikeln är fel på så många vis. För det första kan det inte vara annat än en oseriös spekulation, för det andra – hur är det ens relevant? Om det efter att Rysslands president gjorde en utredning skulle visa sig att han får diagnosen aspergers, varför är det en nyhet? Det vore i så fall något han delade med många andra människor som nått framgång inom de områden de valt att verka i.

Men framför allt – det pågår ett allt intensivare kallt krig, där medvetenheten om den ryska propagandan börjar etableras. Vi vet att ryska nyhetskällor som RT och Sputnik inte är att lita på. När det dyker upp bisarra nyheter från amerikanskt håll borde det inte vara svårare att identifiera propagandan än när den kommer från Ryssland.

Det finns nog med fördomar om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i samhället ändå, utan att seriösa nyhetsmedier som SVT behöver bidra till dem genom att återge amerikanska försvarsmaktens amatördiagnoser på världsledare,  hur otrevlig politik dessa än står för.

Daniel Wiklander
chefredaktör på Arbetaren, före detta webbredaktör på SVT Text och Webb

 

Fler avsnitt