”Efter tre dagar var jag tvungen att sjukanmäla mig”

27 januari, 2020

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT I SVTs omläggning av de lokala nyheterna flyttades för mycket resurser över till webbredaktionerna, anser Stefan Bokström, redaktör på tv-desken i Stockholm.

Jag var redaktör under premiärdagarna vid den nya lokala tv-desken i Stockholm. Vårt uppdrag är att göra tv-nyheter av webbmaterial.

Efter tre dagar var jag tvungen att sjukanmäla mig på grund av sömnbrist. Den galet höga arbetsbelastningen gjorde att jag var så uppe i varv att jag inte kunde sova på nätterna. Jag fick stanna hemma för att sova ifatt.

De långa sändningarna vi gjorde blev fantastiska, med fördjupningar och nyhetssammanfattningar för tre olika editioner varje dag. Stockholm, Södertälje och Uppsala. Den delen av omgörningen är bra.

Men priset var för högt. Arbetsbelastningen var alltför hög för de som jobbade – redaktör, programledare och deskreportrar.

Och tydligen var det varit minst lika jobbigt ute i landet.

Efter dag två skrev jag ett inlägg om den höga arbetsbelastning vid Stockholmsdesken i en chat som vi SJF-medlemmar vid tv-deskarna startat.

Det var som att öppna en dammlucka. Det vällde fram vittnesmål om underbemanning vid alla de nya tv-deskarna. En kollega ute i landet skrev träffande: ”Det är som att göra en valvaka – varje dag.”

Vi slog larm till cheferna som ändå reagerade snabbt på varningssignalerna. Det hölls ett krismöte i ledningen och redan från och med dag fyra flyttades två deskreportrar tillbaka från de lokala webbredaktionerna till tv-deskarna runt om i landet. Med en del lokala variationer.

För min egen del var det lite försent – jag var då så slutkörd att jag inte kunde jobba dag fyra. Jag kan bara hoppas att förstärkningarna ändå lättar på trycket så att mina kollegor som hoppar in för mig, och att jag själv snart, kan utföra arbetsuppgifterna på ett långsiktigt hållbart sätt.

Bakgrunden till allt detta är, som jag ser det, att SVT Nyheter genomgår en identitetskris. Är webben viktigast – eller tv? Var ska de skattefinansierade resurserna läggas?

I den här omläggningen för de lokala nyheterna flyttades för mycket resurser över till webbredaktionerna. Det är tydligt eftersom en del nu återförs till tv.

Men identitetskrisen för SVT Nyheter består.
 

Stefan Bokström
redaktör tv-desken Stockholm

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies