Gå direkt till textinnehållet

”Vi vill framför allt påverka”

Just nu jobbar utvecklarna i Schibstedhuset i Stockholm intensivt med sajtstrukturen till betaversionen av Politism.se, Aftonbladets satsning på opinionsjournalistik. - Vi är inte många dagar från lansering, säger redaktören Eric Rosén.

Som Journalisten tidigare berättat riktar sig Politism till unga människor med vänstersympatier, och medfinansieras av LO och Kommunal.

Lanseringen är satt till augusti.

– Vi har avstått från att säga exakt datum eftersom det är svårt att säga när sajten är färdig. Vi vet inte nu heller, men det går framåt mycket, så jag tror det handlar om ganska få dagar. Kanske i slutet av nästa vecka, säger Eric Rosén.

Annons Annons

– Det vi sjösätter snart är en väldigt avskalad variant. Jag och (redaktören) Margret Atladottir kommer att stå för publiceringarna, tillsammans med våra fasta bloggare. Sajtens struktur sjösätts, men den användargenererade delen kommer att fortsätta utvecklas. Vi kommer inte ens att ha kommentarer från dag ett.

Tanken är att sajten ska byggas på hur användarna agerar och använder den. Läsarna ska få allt större inflytande ju aktivare de är.

– Vi bygger ett helt nytt system för detta.

Kan du se några nackdelar med att lansera en så pass avskalad variant, utan den centrala läsarmedverkan?

– För mig har tanken varit att snabbt lansera en beta. Att komma ut på banan så snart som möjligt, se vad som funkar och inte, vad vi är duktiga på och behöver utveckla.

Hur ska ni lansera sajten och få läsare?

– Dels genom att ha ett väldigt bra material, det är grundförutsättningen. Men också i ett samarbete med Aftonbladet.

Hur kommer det journalistiska innehållet att se ut konkret?

– Vi kommer dagligen kommentera och kontextualisera nyhetsflödet. I allt från lite längre texter till superkorta texter knappt längre än en tweet, och länksamlingar som sätter saker i ett sammanhang.

Det liknar Schibsteds andra satsning, nyhetstjänsten Omni?

– Det finns definitivt likheter med Omni, de paketerar och kommenterar också material. Men de är en opolitisk nyhetssajt, vi vill framför allt påverka.

Kommer ni att samarbeta med Omni?

– Nej, vi kommer inte att ha något redaktionellt samarbete men vi kommer ha stor nytta av Omnis kunskap.

Eric Rosén var tidigare nyhetschef på nyhetssajten Nyheter24 som han arbetade med från starten. Närmast kommer han från Dagens Arena.

Fler avsnitt
Fler videos