Gå direkt till textinnehållet

TV4s nonchalans ger högre straffavgift

TV4 ska betala en straffavgift på 300 000 kronor för att man brutit mot reglerna om utformning av sponsringsmeddelanden. Avgiften blir särskilt hög eftersom Granskningsnämnden anser att TV4 visat nonchalans genom att vid flera tidigare tillfällen ha brutit mot reglerna.

Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) ansökte hos förvaltningsrätten om att TV4 skulle få betala straffavgift för att i oktober i fjol ha överträtt reglerna om sponsringsmeddelanden i samband med programmet Så mycket bättre. Yrkandena avsåg sponsringsmeddelanden för tre företag som nämndes under programmet.

Eftersom "TV4 uppvisat sådan nonchalans inför klara regler om hur sponsringsmeddelanden ska utformas" ansåg GRN att en avgift på 100 000 kronor per felaktigt utformat sponsringsmeddelande var motiverad.

Förvaltningsrätten håller med GRN om TV4s nonchalans och skriver att reglerna om att sponsringsmeddelanden inte får innehålla säljfrämjande inslag är klara och tydliga. Att programmet Så mycket bättre är populärt och har många tittare, motiverar också en förhöjd avgift, anser rätten.

Annons Annons

Detta är inte första gången förvaltningsrätten beslutar att höja straffavgiften på grund av TV4s nonchalans. I april berättade Journalisten att bolaget fått sin avgift fördubblad eftersom man inte ändrat sina rutiner.

Fler avsnitt
Fler videos