Gå direkt till textinnehållet

Tränade med elitlöpare under ett år

Frilansjournalisten Thomas Pickelner har under ett år tränat och levt som en elitlöpare. Ett sätt för honom att bättre förstå vad som driver människor att uppnå idrottsliga resultat. Dokumentärserien har premiär den 2 april i TV12.

Varför började du träna på elitnivå?
– Jag fick idén då jag jobbade för TV4 Sporten vid friidrotts-VM i Helsingfors 2012. Under tävlingarna hade man ordnat ett 800-meterslopp för journalister. Jag tyckte att det var kul att pröva på och vann loppet. Jag var motionär och hade inte tränat speciellt mycket. En kollega var imponerad och tyckte att det var synd att jag inte hade elitsatsat i min ungdom. Jag tänkte, varför inte satsa nu och se hur bra jag kan bli. Jag bollade idén med TV4 och vi kom fram till att det skulle bli intressantare att också följa flera personer som har skilda mål med sin träning.

Vilka följde du?
– Jag har följt fyra personer, allt från en pensionär som ska springa maraton för första gången till en talang i kanotlandslaget som siktar på att tävla i OS i Rio de Janeiro.

Hur har din träning gått till?
– Under ett år har jag tränat stenhårt 6-11 gånger i veckan samtidigt som jag jobbat heltid. Jag har fått hjälp av Malin Ewerlöf som har svenskt rekord på 800 meter och jag har tränat med Spårvägens friidrottsklubb.

Annons Annons

Hur bra har du blivit?
– Jag har gjort otroliga framsteg, är i mitt livs bästa form. Jag har tävlat mot eliten på 800 meter och vann ett millopp med tusentals anmälda i höstas. Under ett år har jag i princip bara jobbat och tränat. Som journalist har det varit det intressantaste året i mitt liv.

Vad har du lärt dig under detta intensiva år?
– Jag har framför allt blivit ödmjukare. Man sitter framför TV-soffan och klagar på att en svensk idrottare endast kom på 14e plats. Nu förstår jag vilka uppoffringar man måste göra för att komma bland de 14 bästa i världen. Jag är djupt imponerad av att dessa elitidrottare som år ut och år in orkar träna så hårt.

Har elitträningen påverkat dig på något annat sätt?
– Jag blev lite manisk och kände att trots att jag tränade nästan varje dag så var det inte tillräckligt. När jag var sjuk blev jag stressad. En förkylning är en katastrof när man tränar på den här nivån. Åt jag något onyttigt kunde jag få lite ångest.

Fler avsnitt
Fler videos