Gå direkt till textinnehållet

Löpband under bordet och ”road rage” i örat

Maria Mattsson är trafikreporter på Sveriges Radios trafikredaktion i Malmö.

Därför ville jag bli journalist: För att jag älskar att träffa människor. Men så blev det inte. Jag hamnade på trafik­redaktionen direkt efter examen från Linnéuniversitetet för elva år sedan.

Detta vet inte folk om trafikredaktionen: Att vi är journalister. Många förstår inte att man måste göra journalistiska bedömningar i varje situation. Vad vet vi om olyckan? Vad behöver vi ta reda på? När behöver vi sända?

Så ser min arbetsplats ut: Det som skiljer den från andra arbetsplatser är jag har fyra datorskärmar. Och ett löpband. Jag går 12 000 steg vid skrivbordet varje dag. Fast inte när jag sänder – man vill inte låta andfådd.

Det bästa med mitt jobb: Att man aldrig vet vad dagen har att bjuda på. Det kan vara kav lugnt – eller en halkmorgon, och man hinner varken äta eller kissa på hela dagen. Eftersom det är ren händelserapportering byggs det inte upp arbetsuppgifter på hög, när arbetsdagen är slut finns det inga arbetsuppgifter kvar. Det är väldigt skönt. 

Det sämsta med mitt jobb: Att jag börjar jobba 05.30 varannan vecka.
Sådana reaktioner får jag från lyssnarna: ”Tack för att du finns”, är den vanligaste feedbacken jag får. Det kommer förstås en del negativa reaktioner också, personer som tycker att jag är värdelös. Men de är få.

En trafikhändelse jag minns: Masskrocken på Tranarpsbron 2013. Det var extraordinärt. Över 70 fordon var inblandade och en person dog. Vi fick frågor från polisen efteråt om bland annat när första samtalet kom in.

Så mycket ”road rage” får jag i telefonen: Folk är arga när de inte vet varför trafiken står still. Om man får veta att det är en bilolycka med barn inblandade och de försöker rädda liv går det inte att vara arg. Sen får jag en del arga samtal från personer som vill att vi ska utbilda lyssnarna i trafikregler. 

Så tycker jag om mina medtrafikanter: Jag har inte jättehöga tankar om trafikanterna, det är nog en arbetsskada. Jag har också blivit mycket mer försiktig i trafiken sedan jag började jobba här. Min man jobbar på Trafikverket, han är också väldigt försiktig. Vi avbröt vår skidsemester i Branäs några dagar tidigt när stormen Malik slog till i vintras. Om vi skulle sitta fast i trafiken någonstans hade det blivit pinsamt.

På fritiden gör jag: Jag är ledare inom Friluftsfrämjandet och aktiv inom Svinnbruket för att minska matsvinnet.

Fler avsnitt
Fler videos