Gå direkt till textinnehållet

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning kan bli krav för mediestöd

De medier som vill få del av det nya mediestödet 2019 måste göra innehållet tillgängligt för personer med funktionsnedsättning. Den rekommendationen lämnar nu Myndigheten för press, radio och TV till regeringen.

I juni fick Myndigheten för press, radio och TV i uppdrag av kulturdepartementet att ta fram ett underlag för det nya mediestödet som är tänkt att införas 2019 och ersätta dagens presstöd. Nu har myndigheten överlämnat underlaget till kulturdepartementet, med sina rekommendationer.

Det nya teknikoberoende mediestödet ska kunna sökas av fler aktörer än i dag, och i underlaget listas en rad olika medieformer som skulle kunna få mediestöd, utöver de traditionella dagstidningarna, bland annat marksänd TV, satellit-TV, kabel-TV, ip-TV, webb-TV, analog radio, digital radio, närradio, webbradio och podcasts.

Myndigheten rekommenderar att en förutsättning för att få mediestöd är att innehållet tillgängliggörs för personer med funktionshinder.

Annons Annons

”Tillgängliggörande insatser bör alltså utgöra ett grundkrav för stöd och inte en förutsättning för ytterligare stöd”, skriver Myndigheten för press, radio och TV i underlaget och fortsätter:

”Kostnaderna förknippade med tillgängliggörande insatser beror på hur kravet utformas. Kravet skulle kunna ställas lågt inledningsvis och utvärderas och höjas med tiden.”

Som exempel på tillgängliggörande insatser nämns textning, syntolkning, textversioner, upplästa textremsor och teckenspråk.

Samtidigt anser myndigheten att kravet inte bör ställas så högt att allmänna nyhetsmedier med små resurser, som är målgrupp för mediestödet, riskerar att uteslutas från stödet:

”Det kan vara lämpligt att kräva mer av allmänna nyhetsmedier som är mer resursstarka och definiera kravnivån utifrån medieföretagens förutsättningar, samt att nivån kan höjas med tiden”, skriver myndigheten i sina rekommendationer till regeringen.

Fler avsnitt
Fler videos