Gå direkt till textinnehållet

SVT i Blekinge avspärrat av polisen

Ett brev med okänt innehåll i form utav ett vitt pulver har skickats till SVTs redaktion i Blekinge. En reporter öppnade brevet vid klockan sju på morgonen och hålls nu isolerad inne på redaktionen tills polisens tekniker undersökt pulvret. 

Det var i morse strax innan sjutiden som en reporter på SVT i Blekinge hittade ett brev som kommit till redaktionen. Polisen har därfär spärrat av redaktionen och reportern får inte komma ut. Vid 9.30 tiden i morse var fortfarande polisens tekniker på väg till platsen i bil från Skåne.

– Personen får vara kvar inne på redaktionen tills tekniker från nationella bombskyddet, som hanterar pulverbrev, kommit till platsen, säger Calle Persson, pressinformatör på polisen i Blekinge.  

När får ni svar av teknikerna?

Annons Annons

– När de väl är framme vid platsen med utrustningen på går det ganska snabbt, de gör ett så kallat snabbtest, fortsätter Calle Persson.

Samtidigt står, enligt SVTs egen sajt, redaktör och resten av personalen utanför redaktionen och avvaktar läget.

”Det är osäkert om vi kan sätta ihop ett program i kväll som det ser ut just nu”, säger redaktör Martin Hult till SVT.  

I måndags publicerade SVT en nyhet att SDs Jimmie Åkesson festat med det kontroversiella vit makt-bandet Ultima Thule. Efter det har redaktionen fått ta emot flera hot. Men det är ännu oklart om pulverbrevet har något med detta att göra.

”Vi ser allvarligt på att sådant här händer och det är alltid allvarligt när en redaktion blir hotad. Det är ett hot mot demokratin och journalistiken att vi får motta hot på det här sättet. Det värsta som kan hända är att vi tystnar och det ska vi inte göra”, säger ansvarig utgivare Lotta Orstadius till SVT.

Fler avsnitt
Fler videos