Gå direkt till textinnehållet

SR-chefen: ”Den första striden handlar om yttrandefrihet”

Förra året var året när medierna utmanades från alla håll. 2017 kommer fortsätta handla om några stora strider, enligt SRs kulturchef Mattias Hermansson. ”Den första striden är den allra mest grundläggande: Den handlar om yttrandefrihet och tryckfrihet”, menar han.

I en årskrönika på SR skriver kulturchefen med egna ord om de utmaningar som väntar både hans anställda och medierna under 2017. Bland annat tar han upp Turkiet och andra länder i östeuropa där yttrandefriheten och tryckfriheten är under stort tryck. Han minns också de stormar som blossade upp i Sverige kring bokmässan och Nya Tider samt Aktuellt och SVTs försök att hantera bevakningen av samma fråga.

Samtidigt varnar Hermansson för en annan strid, nämligen den om tekniken.

”Facebook, Google, Apple och Microsoft har ett allt mer avgörande inflytande på hur alla möjliga typer av innehåll och budskap förmedlas, hur det får spridning och diskuteras mellan människor. (…) Utan att förringa allvaret i det, så kan jag nog önska att debatten nyanseras under 2017. Som en djupare diskussion kring vad som ligger bakom att en växande grupp visar litet eller inget förtroende för massmedier. Eller att traditionella medieföretag också har en del att svara för vad gäller illa underbyggda nyheter och klickbeten”, skriver Hermansson.

Annons Annons

Han förutspår även att den kommande svenska valrörelsen kommer handla mycket om mediernas bild av verkligheten.

Fler avsnitt
Fler videos