Gå direkt till textinnehållet

Sociala medier ger inte mer demokrati

Twitter och Facebook ökar inte den demokratiska jämlikheten, som man tidigare trott. Det visar en avhandling på Lunds universitet.

En vanlig uppfattning är att sociala medier bidrar till ett ökat och mer jämlikt politiskt deltagande genom att sänka tröskeln för lågutbildade att mer aktivt delta i det politiska samtalet.

Nils Gustafsson visar i sin avhandling Leetocracy – Political participation, social network sites and inequality att så inte är fallet. Användandet av sociala medier har inte medfört att fler engagerar sig politiskt. Är man sedan tidigare inte intresserad av politik, så gör sociala medier inte att man plötsligt får intresse.

”Politisk aktivitet avgörs av sociala strukturer som klass, kön eller utbildning, inte av teknik”, säger han.

Annons Annons

I stället är det mest högutbildade personer på höga positioner inom politiska organisationer som tar mest plats, precis som i samhället i övrigt.

”För dem som redan har makt och inflytande är det väldigt lätt att anpassa sig till sociala medier. Lyssnar människor på dig annars, så kommer de att följa dig på Twitter eller Facebook”, säger Nils Gustafsson.

Fler avsnitt
Fler videos