Gå direkt till textinnehållet
Al Jazeeras redaktionslokaler.
Foto: Pressbild

Ny lag ger Netanyahu möjlighet att stänga ned medier

Israels regering kan nu lagligen stänga ned mediekanaler i landet. Al Jazeera ska stängas inom kort, enligt premiärministern.

En ny lag som antagits av Israels högsta beslutande organ Knesset ger premiärminister Benjamin Netanyahu möjlighet att stänga ned utländska nyhetskanaler om han är övertygad om att de utgör en reell risk för landets säkerhet. Det skriver Knesset i ett pressmeddelande. En nedstängning varar i 45 dagar och kan därefter förnyas i ytterligare 45 dagar. Lagen gäller fram till 31 juli eller tills att kriget i Gaza har upphört.

Enligt lagen är det kommunikationsministern, som med tillstånd från premiärministern och regeringen eller landets säkerhetskabinett, som kan besluta att stoppa ett utländskt medies sändningar i landet, stänga mediets redaktioner i Israel, stänga ned mediets hemsida om servern finns i Israel och beslagta utrustning från mediet.

Lagen röstades igenom med 71 röster för och 10 emot.

Al Jazeera

Grundades 1996 i Qatar, där huvudkontoret fortfarande ligger. Har dock redaktioner runt om i världen, runt 3 000 anställda och sänder bland annat även på engelska. Namnet betyder halvön, och refererar till den arabiska halvön, där bland annat Saudiarabien, Jemen och Qatar ligger.

X skriver Benjamin Netanyahu efter att lagen trätt i kraft att han kommer att stoppa Al Jazeera från att verka i landet, och anklagar dem för att vara en ”terrorkanal” och för att ha deltagit aktivt i terrorattacken den 7 oktober.

”Jag avser att omedelbart agera i enlighet med den nya lagen för att stoppa kanalens verksamhet”, skriver han.

Al Jazeera slår ifrån sig kritiken, och kallar den för en ”farlig lögn” och en ”eskalation” i ett pressmeddelande.

”Al Jazeera håller Israels premiärminister ansvarig för säkerheten för dess personal och redaktioner runt om i världen, efter hans hets och falska anklagelser“, skriver kanalen.

Lagen har mött kritik från flera håll. Svenska Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson säger till SVT:

– Att förbjuda medier är en mycket farlig väg. Det är bekvämt att tysta kritiker. Den som väl klivit upp på den stigen kan lockas att gå väldigt långt. Pressfriheten är central del av demokratin och detta är en mycket oroväckande, säger han.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos