Gå direkt till textinnehållet

Skolor pausar sina journalistutbildningar

Flera folkhögskolor har svårt att fylla platserna inför höstens kursstart.

I flera år har flertalet av de svenska folkhögskolorna med välrenommerade journalistutbildningar haft sjunkande söktal. För två år sedan hade fyra av sex färre än två sökande per plats inför höstens kursstart.

Kalix och Strömbäcks journalistlinjer har nu tvingats trycka på paus inför hösten. Även Ljungskiles journalistlinje ligger i farozonen för att behöva ställa in.

– Det går trögt. Vi har antagit ett gäng men behöver flera. Det är inte som det var för tio år sedan, då drösar med folk ville bli journalister, säger Stefan Johansson på Ljungskile folkhögskola.

Annons Annons

Tollare folkhögskola kommer att pausa det andra året på sin journalistlinje i höst, men räknar med att starta den ettåriga utbildningen. Antagningen pågår ända in i augusti för att fylla platserna.

Södra Vätterbygdens journalistlinje har man i år fått 32 sökande och hoppas på en grupp på 12-15 journaliststudenter.

Jakobsbergs folkhögskola utanför Stockholm ser ut att få full kurs i höst, enligt skolans Felicia Hedström.

– Det är ingen anstormning, men verkar ändå ha vänt, vi har lite fler sökande i år. Vi vill förstås gärna tro att det är för att vi kämpar så hårt för att ge en bra utbildning, säger hon.

Skurup är söktrycket till de runt 25 platserna stabilt med 70 sökande till hösten, även om det ligger lägre än för tio-femton år sedan. Kvaliteten bland de sökande har inte sjunkit, tvärtom, menar linjeledaren Ulf Svenning:

– De som kommer hit är bra.

Skurup tar upp arbetsmarknadssituationen i branschen under utbildningen.

– Men ingen som kommer hit tror nog att de ska gå ut till ett fast jobb. Vi försöker ändå ge dem en positiv känsla. Och det här är vuxna medieintresserade människor, säger Ulf Svenning.

Ni levererar ny arbetskraft till en redan mättad bransch. Hur ser du på ert ansvar för det?
– Vi pratar förstås om det, är det rätt, kan vi motivera det? Och landar alltid i att det kan vi, för vi utbildar så bra journalister. En del kommer inte att jobba som det, men alla tar med sig mycket från det här året, oavsett om de sedan går tillbaka till sitt gamla jobb eller blir något helt annat. Utbildningen ger ett mervärde och är användbar i många olika sektorer.

Fler avsnitt
Fler videos