Gå direkt till textinnehållet

Se og Hør-chefer kan få fängelse

Skandalen kring danska Se og Hørs övervakning av kändisar sträcker sig nu upp i Allers högsta ledning. Bland annat misstänks tre tidigare chefredaktörer för brott som kan ge maximalt sex års fängelse. Men trots att han själv riskerar att dömas har journalisten bakom avslöjandena fått en skjuts framåt i karriären.

På uteserveringen till ett café i centrala Köpenhamn sitter Ken B Rasmussen och röker en cigarett. Han blir intervjuad av en norsk journalist och det som sker filmas samtidigt av ett danskt TV-team.
För en och halv månad sedan var 48-årigen känd som tidigare skvallerjournalist på Se og Hør. Ken B Rasmussen hade bland annat utmärkt sig för att ha publicerat felaktiga anklagelser om svartbygge mot en känd politiker. Men sedan hans bok Livet, det forbandede släpptes i slutet av april är han en visselblåsare.

Historien börjar 2008 med att Ken B Rasmussen under sin praktik på Se og Hør får kontakt med en källa som jobbar för ett företag som sköter system för kreditkortsbetalningar. För 10 000 kronor i månaden börjar källan övervaka kändisars kortköp, och skickar sms till reportern när något intressant sker.
– Jag visste mycket väl att det var olagligt och om det någonsin kom fram så skulle det bli katastrofalt för tidningen. Men jag hade inga skrupler, jag tyckte det var ett bra arbetsredskap som hjälpte mig att få hem bra historier, säger Ken B Rasmussen.
Ett av de första scoopen handlar om de nygifta kungligheterna Joachim och Marie. Se og Hør får reda på var de betalat med kort och kan som enda tidning i världen vara på plats på den hemliga bröllopsresan.
Källan, som då är anställd av IBM, har en lista med namn på kändisar vars kortköp övervakas. Enligt de senaste medieuppgifterna används källan ända fram till 2011. Inte långt efteråt tvingas Ken B Rasmussen sluta på tidningen i samband med en omorganisation, och det är då han börjar skriva om det som skett, delvis för att hämnas på tidningen.

Avslöjandena som följt på boken får allt allvarligare konsekvenser för Se og Hør och ägarbolaget Aller. Polisen har bland annat gjort husrannsakan hos Ken B Rasmussen och flera tidigare chefredaktörer. Den mest kända är Henrik Qvortrup, tidigare politisk kommentator på TV2, som liksom flera chefer hävdar sin oskuld. Cheferna är delgivna misstanke om bland annat bestickning och brott mot det som i folkmun kallas för hackerlagen. De misstänkta riskerar upp till sex års fängelse, ytterligare en av dem är danska Allers utgivardirektör Per Ingdal. Aller har också tillsatt en oberoende utredning, och enligt kommunikationsavdelningen kan även tidningarna i Sverige och Norge granskas om utredaren vill det.

Annons Annons

Historien om prins Joachim på bröllopsresa, som byggde på information från den danska källan, har publicerats i svenska Se & Hör. Men det var en rewrite, enligt chefredaktören Bo Liljeberg. Han menar också att arbetsmetoderna är helt främmande i Sverige.
– Vi tar givetvis avstånd från olagliga arbetsmetoder och kulturen är ganska olika i länderna. Vi jobbar inte alls så, säger han.
De danska redaktionerna satsar stort på skandalen. Det handlar dels om att granska den bristande it-säkerheten och att ta reda på vem som vetat vad.  Nyligen avslöjade kvällstidningen BT att Allers ledning känt till källan i fem år. På morgontidningen Politiken gräver flera reportrar i bland annat ansvarsfrågan.
– Det finns en spännande parallell till det som hände brittiska News of the world. I början förnekade man allt, långsamt gick det upp i hieraarkin och till slut fick man lägga ned tidningen. Vi vet ännu inte var det slutar för Se og Hør, säger John Hansen, grävchef på Politiken och ordförande i Foreningen for undersøgende journalistik, FUJ.

Det rättsliga efterspelet bedöms pågå länge, och både Ken B Rasmussen och hans källa riskerar att dömas. Det tar den tidigare skvallerreportern med ro, det enda han har ångest över är att han köpte sex av en känd kvinna för att avslöja henne som prostituerad. Hans förflutna tycks inte ligga honom i fatet, en ny bok kommer i höst (genren kallar han ”knullroman”) och ett jobb inom radio lär vara på gång.
– Jag ser fram emot ett annat liv nu, säger Ken B Rasmussen.
Matilda Uusijärvi Ek
 

Fler avsnitt
Fler videos