Gå direkt till textinnehållet

SAS drar tillbaka nummer efter artikel om norsk rasism

Flygbolaget SAS drar tillbaka sitt julnummer efter kritik från det högerpopulistiska regeringspartiet FrP i Norge. Orsaken är en artikel skriven av Sydsvenskans kulturskribent Per Svensson, där partiets förre ledare Carl I Hagen placerats på samma bilduppslag som nazistsympatisören Vidkun Quisling.

Det är i julnumret av SAS norska resemagasin som Carl I Hagen och Vidkun Quisling nämns. Artikeln handlar om politisk historia och analyserar hur den främlingsfientliga extremhögern gått fram i Skandinavien. Artikeln drar bland annat en historisk tidslinje som går hela vägen tillbaka till Vidkun Quisling och på samma linje dyker också Carl I Hagen upp.

– Jag beskriver två olika utvecklingsgrenar för vad man kallar högerextremism och högerpopulism idag. Den ena har sina rötter i nazismen och den andra har sina rötter i missnöjespartier av Glistruptyp. Det finns inget orsakssammanhang mellan Quisling och Carl I Hagen, säger Per Svensson till Sydsvenskan.

Artikeln har fått FrP att gå i taket, som kritiserat publiceringen i flera medier.

Annons Annons

– Jag kan inte finna ord för hur avskyvärt det är att SAS-ledningen kan acceptera en sådan här artikel. Vi förväntar oss att magasinet dras tillbaka omedelbart, säger partiets vice ordförande Per Sandberg enligt Expressen till Norska TV2.

Efter kritiken drog också SAS tillbaka hela upplagan. Tormod Sandsto är pressansvarig på SAS och säger till TT att de inte haft tillräckligt bra kvalitetskontroll. Han menar också att SAS uppfattat kritiken men att risken att förlora FrP:s väljare som kunder inte påverkat beslutet att dra tillbaka numret.

– Det var efter en helhetsbedömning som vi beslutade att dra in artiklen. Texten är för generaliserande och tillsammans med bildlösningen blir den onyanserad, säger Tormod Sandsto till Expressen.

Per Svensson har inte mycket till övers för SAS förklaring.

– Jag är helt övertygad. Jag upptäckte det här igår och då läste jag ett uttalande av en representant från FrP som sa att det här var avskyvärt, att de kräver en ursäkt från koncernledningen för SAS, de kräver att artikeln dras tillbaka. Jag är genuint förvånad. Att SAS böjer sig, att ett väldigt stort samnordiskt flygbolag med en speciell ställning böjer sig för ett parti, anser jag att det är väldigt konstigt och allvarligt, säger han till Expressen.

Fler avsnitt
Fler videos