Gå direkt till textinnehållet

Paul Hansen skottskadad i Irak

Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen skottskadades utanför staden Mosul i Irak i söndags. Ett skott tog i hjälmen och det andra trängde igenom skyddsvästen, som hindrade att kulan trängde långt in i kroppen.

Paul Hansen fördes till ett sjukhus och mår efter omständigheterna bra.

Han följde några peshmergasoldater i deras kamp för att befria staden Mosul från IS. En krypskytt siktade på honom och sköt mot huvudet. Hjälmen räddade hans liv.

”Jag fick en kula som gick in i hjälmen. När jag lade mig ner försökte skytten träffa mig flera gånger till”, berättar Paul Hansen från sjukhussängen till dn.se.

Annons Annons

Han blev liggande på marken, rådvill.

”Då tänkte jag här kan jag inte ligga och då sköt han igen. Då sprang jag.”

Han träffades av ett skott i ryggen.

Han blev upplockad av peshmergasoldater i en fyrhjulsdriven bil och körd till det logistiska center där DNs reporter Erik Ohlsson och andra journalister befann sig. Därefter fördes han  till sjukhus där kulan i ryggen opererades bort.

”Vi bedömde inte att vi tog en medveten risk när vi gav oss av, varken Paul eller jag. Det var en kalkylerad risk, men omständigheterna och sättet som striderna utförs på gör att det inte går att helt förutse vad som kan hända. IS lyckas bita sig fast i motståndsfickor och utför självmordsattentat,” säger Erik Ohlsson till DN.se.

Fler avsnitt
Fler videos