Gå direkt till textinnehållet

Medier spred falsk uppgift från riksdagen

I morse skrev flera medier att Liberalernas partiledare Jan Björklund avgår. Uppgiften kom från riksdagens hemsida, men var felaktig.

Aftonbladet publicerade på torsdagsmorgonen en artikel om att Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna, en nyhet som sedan spreds till flera medier. Uppgiften kom från riksdagens hemsida, där det stod att ”Jan Björklund (L) slutar 2016-10-06 som partiledare för Liberalerna”.

Men Jan Björklund själv dementerade snabbt uppgiften. ”Någon vill att jag ska avgå. Uppgifterna i media är dock felaktiga” skrev Björklund på Twitter.

Liberalerna har också skickat ut ett pressmeddelande där man kräver att misstaget utreds.

Annons Annons

”Att riksdagens hemsida publicerar falska uppgifter är mycket allvarligt. Vi kräver en grundläggande förklaring och utredning om hur detta kunnat ske. Ett parlaments hemsida måste vara trovärdig och korrekt” säger Liberalernas gruppledare Christer Nylander i pressmeddelandet.

Riksdagens kammarkansli uppger för TT att misstaget beror på ett fel i datasystemets datumangivelser, skriver Omni. Det måste alltid finnas ett start- och slutdatum för varje ledamot i systemet, som ska uppdateras kontinuerligt. Om det inte görs går slutdatumet automatiskt ut på riksdagens hemsida som ändringar i ledamotens uppdrag, vilket skedde i Jan Björklunds fall.

Det fanns även felaktiga uppgifter på hemsidan om att Centerpartiets partiledare Annie Lööf skulle avgå den 19 oktober, skriver TT.

Fler avsnitt
Fler videos