Gå direkt till textinnehållet

Massivt intrång i APs telefonlogg

Justitiedepartementet i USA har i hemlighet kontrollerat inkommande och utgående telefonsamtal till världens största nyhetsbyrå, Associated Press.

Totalt handlar det om 20 separata telefonnummer som justitiedepartementet har kontrollerat under två månaders tid i april och maj 2012. Uppgifterna som departementet begärt ut är listor över alla inkommande och utgående samtal, samtalens längd och telefonnumren till dem som varit i kontakt med AP på något av de 20 telefonnumren.

Numren inkluderar arbetstelefoner och privata telefoner för ett antal reportrar, växelnumren till APs kontor i New York, Washington och Hartford, samt poolnumret till APs reportrar i representanthuset.

APs VD Gary Pruitt har framför en kraftfull protest till justitieminister Eric Holder och kallar händelsen ett ”massivt och exempellöst intrång” i nyhetsorganisationers nyhetsinsamling. I brevet till Holder kräver AP att telefonlistorna överlämnas till AP och alla kopior förstörs.

Annons Annons

”Det går inte att rättfärdiga en så här omfattande insamling av uppgifter om telefonsamtal som AP och dess reportrar gjort. Telefonlistorna kan avslöja konfidentiella källor inom alla nyhetsfält under de två aktuella månaderna”, säger Gary Pruitt till AP.

Han uppger att med telefonlistorna kan det vara möjligt att kartlägga APs nyhetsarbete samt avslöja information om APs arbete som myndigheterna inte har någon rätt att ta del av.

Justitiedepartementet har inte motiverat beslutet att hämta ut telefonlistorna, men det pågår en brottsundersökning om vem som läckte information till AP om en avvärjd terrorattack som nyhetsbyrån avslöjade den 7 maj 2012. Artikeln innehöll information om en CIA-operation i Yemen.

Fler avsnitt
Fler videos