Gå direkt till textinnehållet

Majoritet kvinnliga sportreportrar på Mittmedia

I sommar kommer 71 procent av Mittmedias sportreportrar att vara kvinnor. Sportredaktionerna har traditionellt varit en manlig bastion och enligt sportchefen Mattias Wallström vill man ”få in ny kompetens och bredda journalistiken ytterligare”.

För drygt ett år sedan bildade Mittmedia en gemensam sportredaktion. En av ambitionerna var att bryta den manliga dominansen. Sedan starten har Mittmedia anställt nio nya sportmedarbetare: fem kvinnor och fyra män. Mittmedia jobbar också med att ge kvinnorna nyckelroller på ledningsnivå. Nyhetschef på sporten är Cecilia Edström.

I sommar bli en stor majoritet av sportvikarierna kvinnor: 12 av 17.

”Vi har till exempel en kvinna som kommer direkt från Karlskoga Hockey och som nu blir en av våra viktiga vikarier i Örnsköldsvik. I Hälsingland har vi rekryterat en kvinna som spelat fotboll på elitnivå i många år. Vi är övertygade om att de kommer ge oss helt andra infallsvinklar än om vi fortsatt rekrytera män,” säger Henning Johannesson, biträdande sportchef i ett pressmeddelande.

Annons Annons

Enligt sportchefen Mattias Wallström har man jobbat hårt för att få till denna satsning på kvinnliga sportjournalister:

” Vi är väldigt glada att vårt arbete har gett resultat. Att rubba den skeva könsbalansen är en del i det. Med dessa nya medarbetare får vi också in en ny kompetens som gör att vi kan bredda och spetsa vår journalistik ännu mer.”

 

Fler avsnitt
Fler videos