Gå direkt till textinnehållet

Lönesänkning på Mediaproviders redaktioner

Majoriteten av personalen på tidningarna Kamera & Bild samt Mobil som ägs av Mediaprovider har fått lönesänkningar om tio procent. Stora skulder efter felsatsningar har försatt bolaget i kris.

Mediaprovider Scandinavia AB, som äger Kamera & Bild samt Mobil, ansökte om företagsrekonstruktion i januari. Man fick en förlängning av rekonstruktionen i april och ansökte i går tisdags om en ny förlängning om tre månader.

Ett förslag om nyemission om fyra miljoner kronor har gått ut i början av juli men än så länge har man bara fått 70 procent som tecknat sig för nyemissionen.

– Vi har haft det jättetufft under flera år. Vi hade satsningar som inte föll väl ut, och vi har gjort oss av med de delarna av verksamheten. Det vi har kvar nu är Kamera & Bild samt Mobil och några andra produkter inom bild- och mobilområdet. De är lönsamma. Men vi har byggt upp ett skuldberg och vi behöver ett kapitaltillskott för att klara betalningarna. Jag bedömer möjligheten att få igenom nyemissionen som god, säger Mediaproviders VD Stefan Mattsson till Journalisten.

Ledningen gick tidigare i år ut med en uppmaning till de anställda att gå med på lönesänkningar om tio procent under det att rekonstruktionen pågår.

– Vi behöver marginaler för att klara oss, bland annat för att kunna behålla en frilansbudget. Därför frågade vi personalen om de kunde tänka sig att gå med på en lönesänkning under rekonstruktionen. Det är ju för journalisternas skull vi föreslog detta. Det var helt frivilligt, och lyckligtvis gick de flesta med på det, säger Stefan Mattsson.

Har det varit någon förhandling?
– Nej, vi har inte kollektivavtal, och det har varit helt frivilligt, så det har inte funnits någon anledning att blanda in facket. Vi har varit väldigt noga med att poängtera med att det har varit frivilligt men att det kommer att gagna företaget i den här svåra situationen, och vi har verkligen inte lagt någon press på personalen. Några har inte haft ekonomiska möjligheter att gå ner i lön, och det är inga bad feelings. Vi har inte hängt ut någon som inte kunnat gå med på lönesänkning.

De här tidningarna är och har varit lönsamma hela tiden, kan man inte se det som att journalisterna får betala för ledningens felsatsningar?
– Nej, det tycker jag verkligen inte att man kan.

Varför inte då?
– Personalen kan ha varit med och jobbat för de andra tidningarna. Det är inte personalen som har tagit den tunga smällen, utan det är ju intressenterna och ägarna. Då har vi sagt att det nu kanske är dags för personalen att också bära sin del för att företaget har gått så dåligt, säger Stefan Mattsson.

Mediaprovider hade som mest 80 anställda i Sverige och Danmark, varav som mest 40 anställda i Sverige. Efter sparpaket och nedlagda produkter har företaget nu 18 anställda i Sverige.

De ekonomiska problemen för företaget började 2006 när man lånade pengar för att köpa det danska förlaget Ncom för 24,5 miljoner danska kronor. De danska dotterbolagen begärdes i konkurs i januari i år.

Fler avsnitt
Fler videos