Gå direkt till textinnehållet

Lamotte: ”SVTs ursäkt beror på Expressens bojkott”

SVTs ursäkt till Expressen beror på att Thomas Mattsson har bojkottat SVT debatt genom att medarbetare på GT och Expressen inte fått delta. Det säger journalisten Joakim Lamotte. (UPPDATERAD)

Som Journalisten tidigare skrivit om har SVT skrivit ett brev till Expressens chefredaktör Thomas Mattson där de ber om ursäkt för ett blogginlägg som skrevs för två år sedan av frilansjournalisten Joakim Lamotte, där han frågar sig om det stämmer att Expressen och Aftonbladet betalar för bilder på bilar som brann i Husby, ett rykte han hade hört.

Joakim Lamotte var för SVT Debatts räkning i Husby för att hjälpa till med ett kommande program. Samtidigt drev han en privat blogg där han berättade om sina tankar och människor han träffade.

– När jag var i Husby hörde jag många som var arga på Expressen och Aftonbladet och journalister i allmänhet. Det pratades om att journalister skulle vilja betala för bilder på bilar som brann. Jag tyckte att det var anmärkningsvärt och skrev om detta på min blogg och riktade en fråga till Expressen och Aftonbladet: ”Snälla Expressen och Aftonbladet, säg att det här bara är ett gigantiskt missförstånd?”. Blogginlägget fick stor spridning. Istället för att ta en diskussion om bildjournalistik smutskastade de mig. Jag skulle gärna sätta mig ner med Thomas Mattson och diskutera bildjournalistik, säger Joakim Lamotte.

Annons Annons

Han menar att SVTs ursäkt inte har med hans blogg att göra.

– Detta beror på att Thomas Mattsson har bojkottat SVT och då framför allt SVT Debatt. GTs och Expressens medarbetare får inte delta i SVT Debatt.

I ett mejl till Journalisten skriver Thomas Mattsson att det är positivt att SVT tagit sitt ansvar:

– Jag vill gärna tro att också Joakim Lamotte ångrar sig, åtminstone innerst inne när han tvingas se andra journalister i ögonen. Jag noterar att Lamotte i olika kommentarer i dag verkar betrakta detta som en sorts vendetta mellan honom och kvällstidningarna, men så är det inte – det handlar om en åsiktsmaskin som kallar sig för "Hot Lamotte" mot journalistiken. Det är bra att SVT tar avstånd ifrån sånt här.

 

Fler avsnitt
Fler videos