Gå direkt till textinnehållet

Lagförslag får kritik av Justitiekanslern

Det saknas en analys av vilka konsekvenser lagändringen får för tryck- och yttrandefriheten. Det skriver Justitiekanslern i ett remissvar på regeringens förslag till ett nytt tryckfrihetsbrott för utlandsspioneri.

I en statlig utredning om förstärkt skydd för Sveriges säkerhet föreslås ett nytt tryckfrihetsbrott, utlandsspioneri, för att skydda svenska intressen mot främmande makts underrättelseverksamhet.

I ett remissvar skriver Justitiekanslern att det saknas en ”närmare analys av vilka konsekvenser den föreslagna utvidgade kriminaliseringen får på tryck- och yttrandefrihetsrättsliga områden.”

Justitiekanslern skriver vidare att de grundläggande rättigheterna enligt Tryckfrihetsförordningen (TF) och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) måste värnas.

Annons Annons

”Om det finns ett behov av att förändra de straffrättsliga bestämmelserna för att bättre möta rådande förhållanden måste regleringen utformas med noggrant beaktande av såväl grundlagarnas krav som Europakonventionens fri- och rättighetsregler”, står det vidare i remissvare.

Journalistförbundet och Utgivarna har tidigare gemensamt gått ut och kallat lagförslaget ”ogenomtänkt och dåligt underbyggt”.

Fler avsnitt
Fler videos