Gå direkt till textinnehållet

”JMG är inte hotat”

Birger Simonson, dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet, säger till Journalisten att han är förvånad över att JMG påstår sig vara nedläggningshotat.

JMGs proprefekt Monika Djerf Pierre uppger att institutionens existens är hotad, som Journalisten berättat om tidigare i dag.

Birger Simonson, dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, förnekar uppgiften.

– JMG kommer inte att läggas ned, säger han till Journalisten.

– Det är korrekt att det införs en ny marknadsmässig hyresmodell där institutionerna betalar för de kvadratmeter de har. Jag tycker det är en i stora delar bra modell eftersom man får bättre kontroll över sin ekonomi, säger Birger Simonson.

– Men JMG har ganska stora lokaler samtidigt som det är en liten institution och deras kostnadsökning för hyran blev stor. Därför föreslår vi för fakultetsstyrelsen att JMG ska få en subvention om 2,4 miljoner kronor. Det ska täcka den ökade kostnaden, säger Birger Simonson.

Har ledningen på JMG känt till denna subvention?
– Ja, prefekten på JMG, Ulla Sätereie, var med på ett möte i går där detta diskuterades. Därför blir jag väldigt förvånad när jag får höra det här.

Enligt uppgifter till GP är ökningen av hyreskostnaden sex miljoner kronor, men enligt förslaget ska alltså bidraget vara om 2,4 miljoner kronor. Stämmer det?
– De siffrorna känner jag inte igen. Den totala hyreskostnaden för JMG är 9,2 miljoner kronor nästa år. Med bidraget kommer kostnaden ner i 6,8 miljoner kronor och det är ungefär en miljon kronor högre än i år. Det är inget som avviker från hur det är för andra institutioner. Vi har länge känt till att hyreskostnaderna för JMG skulle bli för stora, och har varit tydliga med att vi ska hitta en lösning på problemet, säger Birger Simonson.

Fler avsnitt
Fler videos