Gå direkt till textinnehållet

Hässleholm vägrar ta emot Årets Rullgardin

Hässleholm fick av föreningen Grävande journalister den föga smickrande utmärkelsen Årets Rullgardin för att lokala makthavare försökt tysta den granskande journalistiken. Nu vägrar kommunstyrelsen att ta emot diplomet. Men det har kopierats upp och spritts över Hässleholm.

På Grävkonferensen i mars tilldelades Hässleholms lokala makthavare, inklusive företrädare för lokalpressen, utmärkelsen Årets Rullgardin efter skandalen kring hur lokala politiker agerat för att mörka sanningen och försvåra det journalistiska arbetet.

Bland annat ska kommunen ha struntat i diarieföring, försökt dölja uppgifter, samt politiker ska ha pressat lokaltidningen Norra Skånes styrelseordförande Håkan Mattsson att tvinga bort den granskande reportern Berit Önell från tidningen. Hon blev så småningom uppsagd med avgångsvederlag.

Det var Berit Önell som å Hässleholms vägnar fick ta emot diplomet på Grävkonferensen och hon har försökt överlämna det till kommunstyrelsen för att få det upphängt på biblioteket i kulturhuset i Hässleholm. Men kommunstyrelsen vägrar ta emot priset.

Annons Annons

I ett mejl tackar kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Mats Sturesson (C) samt oppositionsråd Pär Palmgren (M) nej till utmärkelsen.

– Jag tycker det är dåligt. De har sagt att de vill förändra hur kommunen arbetar och bli mer öppna och transparenta. Det hade varit en gest av dem att ta emot diplomet. Dessutom är det så att de inte fullt ut verkar ha förstått att de faktiskt har gjort fel. I svaret pratar de om ”påstådda brister” i stället för bara brister. Folk vet ju vad de har gjort, så det blir ju löjeväckande att inte medge det, säger Berit Önell till Journalisten.

Nu har engagerade invånare kopierat diplomet och spritt kopior i centrala Hässleholm.

– Om de ville att diplomet inte skulle få uppmärksamhet så har det ju fått motsatt effekt, säger Berit Önell.

Kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm Lena Wallentheim (S) vill blicka framåt i stället för bakåt, säger hon till Journalisten.

– Jag tillträdde som oppositionsråd sommaren 2013 och tog över som kommunstyrelsens ordförande nu i januari, så det är först nu som det finns en reell möjlighet för mig att driva på förändringen. Det är klart att en kommun ska sköta sig, vara öppen, transparent och sköta sin diarieföring korrekt. Allt har inte skötts korrekt i Hässleholm. Vi måste få möjlighet att visa att vi jobbar på ett nytt sätt. Jag vill blicka framåt, säger Lena Wallentheim.

Varför tog ni inte emot utmärkelsen och diplomet?
– Utmärkelsen riktar sig inte till några individer utan till hela Hässleholm, det vill säga väldigt många personer som inte har något med detta att göra. Jag har diskuterat med andra i kommunstyrelsen, inklusive oppositionsrådet, och jag har också pratat med personer i mitt eget parti inför beslutet att inte ta emot utmärkelsen.

Men kan det inte vara en bra påminnelse om det som har varit så att det inte upprepas?
– Den påminnelsen har vi ständigt och jämt. Det går inte en dag utan att vi blir påminda. Vi vill blicka framåt och förändra arbetssättet, och visa att vi tar ansvar för att skapa öppenhet och transparens i kommunen, och slippa bli dömda på förhand. Låt oss få bevisa det. Sedan är det inte säkert att vi kommer att göra rätt hela tiden, ingen är felfri. Jag är ingen övermänniska som alltid gör rätt. Men när vi gör fel måste vi medge det och ta ansvar, säger Lena Wallentheim.

Fler avsnitt
Fler videos