Gå direkt till textinnehållet

Greider och Bjurwald prisas av Aftonbladet

Göran Greider, författare, journalist samt chefredaktör för Dala-Demokraten, tilldelas Aftonbladet Kulturs Axel Liffnerstipendium. Lisa Bjurwald, författare och medarbetare på Medievärlden, aktuell med boken Skrivbordskrigarna, tilldelas Hummerkniven.

Göran Greider får stipendiet på 30 000 kronor, som delas ut till "en kulturjournalist som i sin verksamhet kombinerar djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel" med motiveringen: "Vilka medel har underklassen att bevaka sina intressen gentemot överklassen? Göran Greider. Vad är Göran Greider? Allt som opponerar mot överklassen. Han far runt i landet och samlar den spridda oppositionen; en nutida strindbergsk folktribun och folkbildare. Född tidigt nog för att känna fabriksmänniskan strömma genom århundradet. Han måste göra sig omöjlig. Han måste älska sin meningsmotståndare som en gåta därför att hans klassfiendes befrielse är till slut också hans. Göran Greiders eld är inte den första i Sverige, men den största.

Lisa Bjurwald får Hummerkniven, som delas ut till liberaler som står för det som är sant och relevant, som går till källorna tänker kritiskt, och vågar stå för en egen åsikt också om den är inopportun och som försvarar yttrandefrihet och alla människors lika värde,  med motiveringen: "Framtidens historiker kommer att säga, att 2012 var året då främlingsfientligheten bröt igenom på alla nivåer. Liberala bastioner som tidigare stått oomkullrunkeliga började plötsligt svikta eller helt rasa ihop. Så var blev ni av, ljuva liberaler, som pratade om en rimligare värld? Ni fanns ju alldeles nyss, vart tog ni vägen? Men vänta nu, vi ser någon där! Mitt på den liberala barrikaden står hon ju: Lisa Bjurwald! I ett krig med två fronter – en mot högerextremisterna och en mot dem som banaliserar vår tids fascistoida tendenser – står hon okuvlig. När alla andra flyr, måste den som har modet att stanna kvar stå desto stadigare. Vi ställer oss bredvid. I trots och längtan, drömmer vi om en ny tid."

Fler avsnitt
Fler videos