Gå direkt till textinnehållet

Får 15 000 i kompensation

15 000 kronor får en medlem i Kompetens i Skånes journalistklubb i kompensation. Klubben anser att medlemmen hade företrädesrätt till en tjänst.

Bemanningsföretaget Kompetens i Skåne sade upp åtta journalister år 2012. I september förra året tillsvidareanställdes en journalist som skulle jobba som bemannare på TV4, som Journalisten tidigare skrivit om. Ingen av de åtta uppsagda journalisterna tillfrågades om de ville ha den nya fasta tjänsten på Kompetens i Skåne.

Enligt lagen om anställningsskydd har en uppsagd medarbetare förtur till anställning nio månader efter att man har slutat, om det dyker upp en ny tjänst som man är kvalificerad för.

Från början drev journalistklubben de fyra fallen. Men sju av dem har fått andra jobb och andra uppdrag. Kvar blev en medlem.

Annons Annons

– Det har träffats en överenskommelse för tvistens lösning och vår medlem får en kompensation som gör att båda parter är nöjda. Det viktigaste är att företrädesrätten följs och att medlemmen har möjlighet att utnyttja den för att få jobb på Kompetens i Skåne framöver, säger journalistklubbens ordförande Liv Akne Andersson.

Kompetens i Skånes förnekar att man har gjort något fel.

– Vi är nöjda med överenskommelsen, säger Liv Akne Andersson.

Fler avsnitt
Fler videos