Gå direkt till textinnehållet

Han får 14 000 för att åka till matmässa i Madrid

Frilansjournalisten Urban Nilmander är en av 15 stipendiater som fått pengar från Journalistfonden för personlig studieplan. I januari åker han till Madrid och den internationella matmässan Madrid Fusion.

Urban Nilmander har jobbat som frilansande journalist i nästan hela sitt yrkesliv, även då han haft anställning på tidningar, då oftast som nyhetsreporter. På senare tid har han fokuserat på att skriva om ämnen som brukar sammanfattas som ”livsstil”. Det kan vara arkitektur, design och mat och dryck.

– Det är mycket roligare, säger Urban Nilmander.

Nu ser han fram emot att med hjälp av stipendiet på 14 000 kronor åka till Madrid och låta sig inspireras för nya projekt.

– Det är tusentals besökare som kommer dit, och kockar och människor inom livsmedelsindustrin från hela världen. Där träffas man, människor uppträder och berättar om sina nya idéer om vad man ska äta och dricka, och ger recept. Det är lite show, det är lite workshop, en del provningar av mat och vin.

Det man tar med sig hem är en massa kontakter och idéer, berättar han. 

Urban Nilmander började efter Journalisthögskolan jobba på Svenska Dagbladet och därefter har han jobbat på TT i Stockholm och i Skåne, Sydsvenskan och Ystad Allehanda, där han fortfarande jobbar varje sommar. Men frilansandet har funnits med i bilden i stort sett hela tiden, berättar han.

– Matintresset har alltid funnits med, men det kommer inte hemifrån. När jag bodde i Stockholm i slutet av 80-talet och början av 90-talet började det hända rätt mycket roligt i restauranglivet där, det började komma in mycket utländsk mat, det väckte nyfikenheten.

Bäst gillar han mexikansk mat och även asiatisk. 

– Mexiko ligger ofta i topp när det gäller bästa restauranger och det är inte tacos som serveras där, om man säger så. 

Hade du räknat med att få stipendium?
– Man hoppas alltid, men räkna med det kan man aldrig göra. Jag har sökt stipendium förr som jag trott att jag skulle få där det inte blivit något. Men den här gången gick det vägen.

Fler avsnitt
Fler videos