Gå direkt till textinnehållet

”Fantastiskt hur folk ställer upp”

Branden i Västmanland Branden i Västmanland verkar vara inringad och läget är något bättre. På Sveriges Radio Västmanland har arbetssituationen gått från kaotiskt till mer strukturerat. "Det är fantastiskt hur folk ställer upp när något sådant här händer", säger nyhetschef Anna Holm.

När Anna Holm blev inringd från semestern tidigt i måndags morse var det i princip kaos.

– Vi försökte få in folk från semestrar och ordna bevakningen. Men redan i går var det mer strukturerat. Det är en fördel med SR, grannkanalerna ringde och erbjöd oss personal och vi har fått mycket hjälp internt för att klara det.

Totalt rör det sig om 6-7 personer extra som arbetat med branden. Förutom det rent organisatoriska har det också handlat om att se till säkerheten för personalen.

Annons Annons

– De har fått mycket rök i sig och en del har också drabbats privat av branden. För att bevaka har vi farit runt på många småvägar och där finns det ju risker. Som i måndags då elden plötsligt hoppade över en sjö.

Inledningsvis var det kanalens beredskapsuppdrag som var i fokus. Allmänheten skulle informeras om hur och var hjälp fanns att få. Allmänheten ringer fortfarande i hög utsträckning till lokalradion för att få hjälp, när övriga instanser inte fungerar.

I dag ligger fokus på det journalistiska och man har börjat samla in röster för att göra uppföljningar och granskningar.

– Jag har fått höra så förskräckliga historier om människor som inte fått hjälp och flytt från sina hem.

Det har inte varit några problem med att få journalister att ställa upp och arbeta under sina semestrar.

– Alla känner att vi har ett viktigt uppdrag, det har varit självklart att ställa upp. Ibland har det till och med varit svårt att få folk att gå hem när deras pass är över, berättar Anna Holm.

Fler avsnitt
Fler videos