Gå direkt till textinnehållet

Erdogan ville stoppa dikt – nu stoppas han

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ville stoppa en av Europas största tidningsägare från att upprepa sitt stöd för en komiker som skrivit en omdiskuterad dikt om presidenten. Nu har en tysk domstol avslagit presidentens begäran om en rättslig process.

Journalisten har tidigare rapporterat om president Erdogans krav mot satirikern Jan Böhmermann.

Nu har en tysk domstol avslagit en begäran som gick ut på att stoppa tidningsägaren Mathias Doepfner, VD för Axel Springer förlag, från att upprepa sitt stöd för komikern, som skrivit en omdiskuterad dikt om presidenten, rapporterar TT, som bland annat Barometern återger.

Bakgrunden är en smädesdikt, producerad av den tyska komikern Jan Böhmermann, som lästes upp i ett satirprogram i TV i slutet av mars. I dikten anklagas den auktoritäre turkiske ledaren bland annat för att förtrycka minoriteter, titta på barnpornografi och ha samlag med getter. Mathias Doepfner gav satirikern stöd i ett öppet brev.

Annons Annons

Domstolen i Köln har inte tagit ställning till dikten i sig, men slår fast att Mathias Doepfners kommentar ”faller inom ramen för Tysklands lagstadgade yttrandefrihet”.

Fler avsnitt
Fler videos