Gå direkt till textinnehållet

Ekots chef tvingas försvara publicistik

Olle Zachrison, ansvarig utgivare på SR Ekot, beslutade att inte direktsända polisens presskonferens i Orlando efter terrordådet eftersom han ville ha kontroll över vad som sändes. Beslutet ledde till en kritikstorm som tvingat Olle Zachrison att förklara pressetiken i Ekots redaktionsblogg.

Efter det homofobiska terrordådet i Orlando i USA i söndags morse, beslutade Olle Zachrison, Ekots ansvarige utgivare, att inte direktsända Orlandopolisens presskonferens. Orsaken var bland annat att Ekot inte gått ut med namnet på den misstänkte förövaren. 

I sociala medier anklagades Sveriges Radio i viss utsträckning för censur, vilket fick Olle Zachrison att känna sig tvungen att förklara de publicistiska reglerna i Ekots redaktionsblogg.

”Ekot har alltid förbehållit sig rätten att avgöra vilka uppgifter vi ska vidareförmedla och därigenom publicera. Ekot har aldrig bara varit en passiv utsändare av presskonferenser eller exempelvis rättegångar där känsliga uppgifter kan förekomma”, skriver Olle Zachrison i blogginlägget.

Annons Annons

Även Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell har ägnat en krönika åt anklagelserna.

Fler avsnitt
Fler videos