Gå direkt till textinnehållet

”Avbryt avvisningen av iranske filmaren”

Svenska PEN kräver att avvisningen av den regimkritiske iranske filmaren Roozbeh Janghorban och hans familj stoppas med omedelbar verkan.

I början av nästa vecka förväntas den iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban med familj inställa sig hos Migrationsverket för vidare avvisning till Teheran.

”Alla indikationer som Svenska PEN tagit del av pekar på att Roozbeh Janghorban löper en överhängande risk att fängslas, torteras eller i allra värsta fall avrättas om han utvisas till Iran. Det är ett obegripligt och oacceptabelt beslut som Migrationsverket nu fattat”, säger Ola Larsmo och Henrik C. Enbohm för Svenska PEN i ett pressmeddelade.

Enligt Svenska PEN har Roozbeh Janghorban redan mottagit mordhot för sin journalistiska verksamhet i Iran.

Annons Annons

”Om man trots protester går vidare med avvisningen av Roozbeh Janghorban är det ett tecken på  att man inte tagit till sig och värderat den information som man haft till sitt förfogande, vilket är mycket oroväckande.”

Iran är det land i världen som har näst flest journalister och författare i fängelse. PEN International uppger att ett femtiotal författare och journalister sitter fängslade. Human Rights Watch uppskattar att över 200 journalister har flytt landet på grund av förföljelser bara under de senaste fyra åren.

Fler avsnitt
Fler videos