Gå direkt till textinnehållet

Affärsvärlden ber Oasmia om ursäkt

Tidningen Affärsvärlden ber om ursäkt för ett reportage som innehöll allvarliga anklagelser om Uppsalaföretaget Oasmia och dess ägare.

På förstasidan i Affärsvärlden 2 februari 2011 anklagade chefredaktör Jon Åsberg Uppsalaföretaget Oasmias två ägare för att ha försökt ”snuva” grundaren Oleg Strelchenoks efterlevande på 200 miljoner kronor. Det stort uppslagna reportaget i tidningen beskrev vidare hur Oasmia skulle ha dragit in 400 miljoner kronor baserat på osanningar angående Oleg Strelchenoks ägande i Oasmia.

Efter publiceringen rasade Oasmias aktie på Stockholmsbörsen. Börsvärdet sjönk med 150 miljoner kronor på en förmiddag och har ännu inte återhämtat sig.

I september 2011 valde Oasmias ägare och VD Julian Aleksov att stämma Affärsvärlden för förtal.

Annons Annons

Nu ber Affärsvärlden om ursäkt för publiceringen. Jon Åsberg skriver att det inte finns stöd för de slutsatser som drogs. Du kan läsa ursäkten här.

Oasmia skriver i ett pressmeddelande att bolaget anlitat DNs tidigare chefredaktör Arne Ruth som expert, och som enligt bolaget gett utlåtandet att det inte råder någon tvekan om att Affärsvärlden hade blivit fällt av PO eller PON om artikeln prövats av någon av de instanserna.

Fler avsnitt
Fler videos