Gå direkt till textinnehållet

16 får avgångsvederlag på UR – risk för uppsägningar

16 personer har sökt och fått avgångsvederlag på Utbildningsradion, men det är enligt arbetsgivaren inte tillräckligt. Organisationsförhandlingen pågår och det finns risk för uppsägningar.

Journalisten berättade i april om det stora sparbetinget på Utbildningsradion, som varslade om uppsägning av 24 personer, i huvudsak redaktionell personal. Det motsvarar tio procent av personalstyrkan. Syftet var att lägga ut mer på extern produktion.

Samtidigt gick ledningen ut med ett erbjudande om avgångsvederlag, ett ”frivilligpaket” till hela personalen.

Nu står det klart att 16 personer sökt och fått vederlaget, som innebär arbetsbefriad uppsägningstid i mellan sex och tolv månader. De som är över 55 år och har jobbat i minst 20 år på UR får 18 månader.

Annons Annons

De flesta av de 16 finns inom programproduktionen, med en stor spridning i ålder och yrkesroller.

– Av de som jag har pratat med är vissa ändå nöjda med sitt beslut och ser positivt på möjligheterna att göra något nytt framöver, men det finns så klart också de som känner att det är lite bitterljuvt, även om det var ett eget val, säger Cajsa Collin, ordförande i journalistklubben på UR.

– Det är en konstig situation att lämna ett företag som man kanske jobbat för 15-25 år eller längre, mitt under en pandemi som hindrar oss alla från att göra det vi i vanliga fall gör – samlar alla till en ordentlig avtackning.

Eftersom man inte kunnat lösa hela sparpaketet genom frivilligpaketet fortsätter MBL-förhandlingar och det finns risk för uppsägningar.

URs målsättning är att sparpaketet ska vara klart den 1 juli.

Fler avsnitt
Fler videos