Gå direkt till textinnehållet

Fådagarstidningar larmar om risk för tidningsdöd

Regeringens senfärdighet med förslaget till nytt mediestöd hotar – tillsammans med Svegforsutredningen – lokala och regionala fådagarstidningar.

Det varnar branschorganisationen Sveriges Fådagarstidningar för i en debattartikel i Dagens Media.

Förra sommaren presenterade dåvarande regeringens utredare Mats Svegfors sitt förslag till framtidens mediestöd. Förslaget har fått kritik från bland annat Tidningsutgivarna och oberoende nischtidningar. Även Sveriges Fådagarstidningar ser faror med förslaget, som organisationen befarar kommer slå hårt mot mindre tidningar med gles utgivning.

Ett mer akut problem är att regeringens proposition, som varit aviserad till mars, nu dröjer till sommaren, skriver organisationen. Det nya mediestödet ska vara på plats 1 januari 2024.

Annons Annons

”Därmed står många små lokala och regionala tidningar, med lågfrekvent utgivning, inför ett akut problem: Hur ska man planera för kommande verksamhetsår? Kommer ens mediestödet vara på plats så att det kan betalas ut i tid? För små tidningsföretag är risken nu stor att de likviditetsproblem som följer på detta, till och med hotar fortsatt utgivning”, skriver Roger Boström, Axel Andén och Per Gustafsson.

Fler avsnitt
Fler videos