Gå direkt till textinnehållet

Medierna vänder demokratin ryggen

I dag är det två dagar kvar till valet. På löpsedlarna går det att läsa om opinionsundersökningar och skandaler. Vi är många som fått nog av mediernas skandaldrivna rapportering kring samhällsfrågor i allmänhet och kring valet den 19 september i synnerhet. Samhällsfrågor och politik är viktigt och aldrig tidigare har fler unga varit politiskt aktiva i Sverige.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vi är trettioåtta unga utan partibok, men med ett enormt samhällsengagemang som nu vill säga ifrån. Sluta skandalisera politiken och ta ert ansvar för demokratin.

De sjunkande medlemstalen hos de politiska ungdomsförbunden tas ibland som intäkt för att unga inte skulle vara partipolitiskt intresserade, samtidigt ser vi hur sakfrågor engagerar fler unga än någonsin tidigare. Hållbarhetsfrågor, Ipred, barnfattigdom, Burmas frihet – listan kan göras lång. När medierna vänder demokratin ryggen och väljer att spela upp affärer, kriser och opinionsundersökningar i stället för att belysa och analysera de verkliga samhällsutmaningarna vänder unga politiken ryggen.

Annons Annons

Medielogiken hos kvällstidningarna tycks enkel: kan man vädra en skandal, gärna innehållande alkohol, droger eller sex så får detta alltid företräde framför de samhällsproblem valet borde handla om. Det är fulla moderater, striptease på vänsterpartiarrangemang eller folkpartister som inte betalt TV–avgiften. Visst ska makten granskas, men inte på bekostnad av de viktiga frågorna som ungdomsarbetslöshet, bostadsbrist och miljöfrågor. Det är sällan vi får läsa om de tusentals politiker och unga engagerade som tar samhällsfrågorna på allvar. Vardagshjältarna som står upp för idéer och ideal, som i dessa dagar lägger varje vaken timme på att samtala med folk för att samhället ska gå i den riktning de tror gör Sverige starkt.

När medier väljer att inte rapportera om det konkreta som politiker faktiskt gör är det inte konstigt om väljarna tycker att de mest sysslar med pajkastning och spritfester och att det är likgiltigt vilket parti eller vilken politiker de röstar på.

När samhällsdebatten inför ett val reduceras till att handla om opinionsundersökningar och skandaler är det många unga väljare som väljer bort politiken. Vi är den största ungdomsgenerationen sedan fyrtiotalet och vi är mer välutbildade än någon annan generation före oss. Det är inte en slump att sociala medier och debattforum växer fram med den nya tekniken. Om journalistiken inte självsanerar sig och tar sin demokratiska uppgift på allvar så finner vi alternativa vägar till samhällsdebatt och granskning.

Med en mer balanserad rapportering kan väljarna göra ett mer välinformerat och genomtänkt val när de går till sin vallokal på söndag. Då har journalistiken tjänat sitt syfte som tredje statsmakt: att bevaka och sprida information – och på så sätt bidra till att stärka demokratin.

Samhället och demokratin förtjänar en mer seriös och djupgående journalistik, valrörelsen 2010 har blivit en väckarklocka för många unga. Vi vill ha en seriös samhällsdebatt där sakfrågorna står i centrum.

Anna Sjögren, frilansjournalist
Lou Kuhlau Fjellander, konstnär
Maria Loohufvud, grafisk designer
Petra Jonsson, entreprenör
Falckholm Cuenca, entreprenör
Carolina Johansson, studerande genus
Johanna Wester, barnrättsinformatör
Joakim Hasselquist Jarl, musikproducent
Tobias Palmcrantz, butikssäljare
Sandra Kinnaman Nordström, samhällsentreprenör
Gayathri Rathinavelu, samhällsentreprenör
Mimmi Epstein, frilansjournalist
Jenny Lundberg, frilansjournalist
Sofia Ollvid, statsvetare
Mia Pantzar, samhällsentreprenör
Ellen Gehlin, kulturarbetare
Robin Peters, dansare och filmarbetare
Åsa Örtengren, frilansjournalist
Niklas Valenti
, kulturarbetare
Jorge Antonio Venegas Cardenas, brevbärare
Jörgen Lund, journaliststuderande
Andrea Källen-Lindh, studerande
Nadia Enedahl, journalist
Leandro Saucedo, investment banker
Theodor Hoffsten, matros
Julia Hedtjärn-Swaling, studerande
Kalle von Schmalensee, studerande samhällsplanering
Celso Pereira Arizaga, cirkusartist
Karin Burénius Ekström, studerar bildjournalistik
Knut Jacobsson, medlemssekreterare
Jonathan Karlsson, entreprenör
Sandra Persson, frilansjournalist
Catherine Donoso Contreras, seglare
Evelina Lundqvist, samhällsentreprenör
Ellen Swedenmark, statsvetare
Johanna Bergström, doktorand
Malin Nolfelt, lärarstuderande
Clara Blennow-Nilsson, frilansjournalist

Fler avsnitt
Fler videos