Gå direkt till textinnehållet

Paul Ronge: Expressen hetsar mot folkgrupp

Ulf Nilsons krönika i Expressen med dess tal om krympande andel "pursvenskar" och växande andel muslimer möter starka reaktioner. - Jag ser krönikan som ren hets mot folkgrupp, säger medierådgivaren Paul Ronge om den krönika som skapat en storm av protestinlägg på Twitter och bloggar.(Foto: Paul Ronge)

Det var medan chefredaktören Thomas Mattsson var på semester och Per-Anders Broberg var ställföreträdande ansvarig utgivare som den mångårige Expressenmedarbetaren Ulf Nilson publicerade sin krönika som kommenterade självmordsbombaren i Stockholm. Nilson hävdade att svenskarna håller på att avskaffa sig själva, att Sverige har en sjunkande befolkning om man ser till "pursvenskar", medan muslimerna föder fler. Nilson skrev också "Blod kommer att flyta. Eländet har bara börjat. Tid att vakna, att förstå att Sverige är sårbart – och väl värt att försvara…"

Reaktionerna på talet om pursvenskar och växande andel barnalstrande muslimer mötte många negativa reaktioner på Twitter och i bloggosfären, där många ansåg att Nilson uttryckte rent rasbiologiska och rasistiska tankegångar.

Paul Ronge, medierådgivare, tillhörde till dem som kritiserade Expressen för att man publicerat en krönika vars innehåll var av samma karaktär som de rasistiska kommentarer tidningen annars ville rensa bort från kommentarsfälten.

Annons Annons

I kritiken mot Expressen har också dragits paralleller med Expressens löpsedel "Kör ut dem – så tycker svenska folket om invandrare" från 1993 som ledde till dåvarande chefredaktörens avgång.

Men vad krävs för att Expressen ska riskera att drabbas av en liknande kris med den här historien?

– I första hand att några tunga makthavare, politiker eller kulturpersonligheter ger sig in i debatten, säger medierådgivaren Paul Ronge, själv med bakgrund som Expressenreporter.

– Man får trots allt ha en nykter syn på sociala medier. Det krävs att etablerade röster höjs för att frågan ska få stor effekt. 1993 fanns inte sociala medier, då röstade många med fötterna och slutade köpa tidningen.

Paul Ronge anser att Expressens övertramp denna gång är långt värre än 1993, då man refererade en undersökning med en drastiskt formulering:

– Det som skrivs i Nilsons krönika är mycket värre än "Kör ut dem"-löpet. Jag ser det som ren hets mot folkgrupp. Hur det hanteras blir en temperaturmätare på samhällsklimatet i Sverige i dag.

Andra röster om Expressen i bloggosfären här, här och här.

Fler avsnitt
Fler videos