Gå direkt till textinnehållet
Jan Spångberg.
Foto: Tor Johnsson

Lönestrid på Expressen: Fackklubben röstar ner slutbud

Expressen går inte de anställda till mötes om kravet på högre lönehöjningar. Nu har fackklubben röstat nej till slutbudet – och det är oklart vad som händer härnäst. – Jag har aldrig varit med om detta tidigare, säger ordförande Jan Spångberg. UPPDATERAD

Under tisdagen sammanträdde Expressens journalistklubb för att ta ställning till ett slutbud om lönerevision. Enligt klubbens ordförande Jan Spångberg gick känslorna heta på mötet, där 63 personer deltog, och drog ut på tiden. På agendan stod ett slutbud från arbetsgivaren, som innebar att det inte blir någon lönehöjning utöver de 3,1 procent som avtalats i kollektivavtalet. Till slut röstade mötet nej till arbetsgivarens förslag.

– Det innebär att vi i MBL-förhandlingen kommer att förklara oss oeniga, att vi inte kommer ta ansvar för beslutet. Jag har aldrig varit med om detta tidigare, och har aldrig ens hört att någon av de större klubbarna hamnat i en situation där man inte lyckas kompromissa sig samman med arbetsgivaren, säger han.

Inför att förhandlingarna började har flera klubbar inom Bonnier News gått ut med krav på högre lönehöjningar än vad kollektivavtalet stipulerar. Expressens anställda krävde då 3,5 procents lönehöjningar.

Samtidigt har de andra klubbarna, enligt Jan Spångberg, på något sätt fått högre löneökningstakt, dock oklart exakt hur mycket. I ett pressmeddelande skriver klubben att det gör att de anställda på Expressen känner sig som ett B-lag inom de Bonnier News titlar som sitter på Gjörwellsgatan i Stockholm.

– Det var en väldig ilska på mötet. Expressen har under hela 2000-talet varit extremt pressad och tvingats jobba i motvind och folk har kämpat så länge. När det nu vänder och går lite bättre väljer man att inte bejaka det här kravet och det är dystert, säger han.

Men behöver man inte hålla i kostnaderna för att det inte ska bli kris igen?

– Det är helt riktigt och det är inget vi protesterar mot. Men våra krav är så blygsamma. Det här är en symbolisk summa, och det motsvarar ungefär 800 000 kronor per år. Det är felräkningspengar i sammanhanget.

Expressens chefredaktör och affärsområdeschef Klas Granström säger att de inte kommer att höja budet efter fackklubbens nej. Det betyder alltså att förhandlingarna kommer att sluta i oenighet.

– Vi anser oss klara med det här. Jag tycker att vi har ett bra förslag. Vi har en fördelning av potten som är bra och vi har en pott som är utformad efter den centrala överenskommelsen, säger han.

Varför kan ni inte möta fackklubbens krav?

– Vi förstår att klubben vill ha en större lönepott, det är deras uppdrag. Men det här är i grunden en fråga för de centrala parterna, säger Klas Granström.

Fackklubben är väldigt missnöjd då andra tidningar inom Bonnier News har mött kraven. Vad tänker du om det?

– Vi lever i en osäker medievärld och Expressen har nu en lönsamhet som går åt rätt håll men som behöver bli ännu bättre. Därför är det rätt av oss att hålla oss till kollektivavtalet. Hur andra företag gör måste de svara för. Vi är olika verksamheter, säger Klas Granström.

Det skulle kosta runt 800 000 per år att göra den här förändringen. Är inte det ganska lite för att göra personalen glad?

– Alla pengar måste komma någonstans ifrån. Alternativen till att säga nej är att spara fram pengarna eller att minska vinstambitionerna – och det är fel väg att gå för Expressen.

Fler avsnitt
Fler videos