Gå direkt till textinnehållet

Schottenius avgår som kulturchef på DN

Dagens Nyheters kulturchef Maria Schottenius lämnar sin post och får en friare roll som "Senior Culture Columnist".

– Jag har varit kulturchef i snart 20 år, först på Expressen och sedan på DN, och det är en lång tid i en blåsig offentlighet. Jag har varit med om många nedskärningar och omorganisationer och nu känner jag att det är helt rätt att släppa jobbet till någon annan när DN Kultur står inför en omfattande nedskärning.

Schottenius säger sig vara så integrerad med sin redaktion och sina medarbetare att det blir svårt för henne att banta redaktionen.

– Dessutom längtar jag efter att skriva igen. Jag vill skriva litteratur- och teaterkritik och debattartiklar och kolumner.

Annons Annons

Vad är du stolt över att ha åstadkommit på DN Kultur?

– Vi har skapat struktur på kultursidorna, knutit till oss ledande skribenter och satt agenda för debatten. Vi har också gjort några bra satsningar, exempelvis Boklördag som blev en framgång från början. Jag har också omgett mig med en bra kulturledning i Åsa Beckman och Harald Bergius.

Vad kunde ha blivit bättre?

– Det mesta. En kulturredaktion ska aldrig vara nöjd. Vi hade kunnat vara snabbare, men det blir vi med Björn Wiman som ny kulturchef. Jag känner honom väl sedan min tid på Expressens kultursida då jag rekryterade honom.

Fler avsnitt
Fler videos