Gå direkt till textinnehållet

Rapport får en ansiktslyftning

SVTs nyhetsprogram kommer att få ett nytt utseende i höst. Tanken är att få en mer enhetlig känsla genom nygjord scenografi och grafik. 

Förutom Rapport och de regionala nyheterna kommer även Sportnytt samt minoritetsredaktionerna Uutiset, Oddasat och Nyhetstecken ingå i omgörningen. Ingen förändring kommer dock att ske av Aktuellt, Sportspegeln och Agenda som hör till de mer magasinsliknande nyhetsprogrammen.

SVT vill genom förändringen få en  tydligare distinktion mellan det mer direkta nyhetsrapporterandet gentemot det mer analyserande.
– Vi vill med den här omgörningen ta till vara på de moderna verktygen som finns för att på ett spännande och pedagogiskt sätt berätta våra nyheter. Jag tror att man måste göra om lite oftare nuförtiden, säger Per Yng, chef för riksnyheterna på Sveriges Television.

Omgörningen är designad av riksnyheternas scenograf Niklas Wollheim tillsammans med den inhyrde scenografen för de regionala programmen Fredrik Johansson.  Förutom vinjetterna så kommer också det visuella att få en uppdatering.
– Vi kommer att jobba mer med förklarande texter i rutan. Vår grundfärg kommer att bli mer röd till skillnad från den tidigare blåa. Det blir också en ny dekor, förklarar Per Yng.

Annons Annons

Om allt går enligt planerna så är det premiär för nyhetsprogrammens ansiktslyftning den 7 september.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos