Gå direkt till textinnehållet

Zoom misstänks för att lagra innehåll

Säkerheten kring Zoom – det populära verktyget för videomöten – ifrågasätts nu från flera håll. I USA har det redan väckts ett federalt åtal mot bolaget, skriver journalisten Susanna Kumlien på Global bar.

I spåren av corona använder fler och fler företag det digitala verktyget Zoom för videomöten, och företagets aktie har tidigare rusat på börsen

Samtidigt ifrågasätter fler och fler säkerheten med Zoom, och aktien backar efter att ett åtal väckts mot företaget, det skriver journalisten Susanna Kumlien i en text på Global Bar, som är en del av Global reporting. 

Ett annat frågetecken kring Zoom är ägaren Eric S Yuans kopplingar till Kina. 

Annons Annons

”Den 19 mars skrev EFF, Electronic Frontier Foundation, i rapporten What You Should Know About Online Tools During Covid 19, att Zoom lagrar detaljerad information om användarna. Kanske är det även så att innehåll i videor, ljudupptagningar, transkriptioner, chatfiler och tillgång till delningar, statistik och molntjänster lagras. Den mötesdeltagare som råkar klicka på en länk i chattfönstret kan även få sina  inloggningsuppgifter till Windows 10 stulna, enligt nya uppgifter”, skriver Kumlien.

Möjligheten för obehöriga att delta i möten via administratörsfunktionen har även uppmärksammats av sajten Techcrunch och The New York Times.

På tisdagen väcktes ett federalt åtal i Kalifornien mot företaget. Man anklagar Zoom för att dela med sig av miljontals användares uppgifter till tredje part i strid mot gällande lagstiftning. 

Även i delstaten New York har misstankarna mot företaget vuxit och en åklagare har inlett en undersökning av hur de behandlar användarnas information.

Fler avsnitt
Fler videos