Gå direkt till textinnehållet

Yvonne Åsell vill visa en annan bild av Västbanken

Svenska Dagbladets fotograf Yvonne Åsell har tilldelats Publicistklubbens Hiertastipendium på 50 000 kronor. För pengarna vill hon utforska Gaza och Västbanken. – Jag vill se efter om bilderna vi får via medier i dag stämmer överens med den verkligheten som finns där nere, säger hon.

Grattis till stipendiet! Hur känns det?
– Det känns verkligen kanonkul!

Du säger att du vill se efter om bilderna vi får stämmer, tror du inte det?
– Jo, men bilderna vi ser är ofta män som bär på en kista insvept i en flagga och bilder som är tagna efter att bomberna har fallit. De bilderna kan upplevas som hotfulla av många. Det måste ju finnas någonting annat, och det är det jag vill visa. Hur vardagen ser ut helt enkelt. Jag ska försöka skildra unga människors vardag, när de går på universitetet och så vidare.

Vad ska projektet utmynna i?
– Det vet jag inte ännu. Jag har fått det för att studera så vi får se vad jag hittar och ser vad det blir av det.

När beräknas det vara klart?
– Jag har inte riktigt bestämt mig för när jag ska åka ännu men jag har året på mig. Jag ska visa ett bildspel för juryn under året, det är dealen.

Vad tror du om bildjournalistikens framtid?
– Att en fotograf fick det här stipendiet är ett tecken på att bilden är jämställd med texten. Det har, så vitt jag vet, inte tilldelats en fotograf tidigare och det bevisar att vi har kommit en bit på vägen.

Fler avsnitt
Fler videos