Gå direkt till textinnehållet

Yrsa Stenius svarar på kritiken

PO Yrsa Stenius har på senare tid ifrågasatts av Expressen, Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Idag ger hon svar på tal och skriver om hur Gävletidningarna leker med elden.

Det hela började med att Aftonbladet publicerade ett icke offentligt uttalande från PO rörande Expressens publicering av Guillou-affären. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kontrade med att sluta samarbeta med PO och nu vägrar de två Gävle-tidningarna att publicera en fällning i PON.

Yrsa Stenius skriver idag en artikel på Medievärldens hemsida där hon förklarar vilka konsekvenser en bojkott kan innebära. "Börjar man obstruera eller hojta om förverkat förtroende så fort ett beslut inom det pressetiska granskningssystemet går en emot, är detta system snabbt ett minne blott. Förtroende är en skör materia. Ofta går det inte att återupprätta när det en gång har ifrågasatts." skriver hon.

Hon forsätter med att förklara att de flesta nöjer sig med den upprättelse en publicerad fällning i den aktuella tidningen innebär utan att ta ärendet vidare. Trots detta så vägrar Gävletidningarna att publicera just en sådan fällning.

Enligt Yrsa Stenius så innebär en bojkott av PO ett slag mot tidningarna själva: "Bryter det pressetiska systemet samman skärps lagstiftningen och då är utgivarna inte längre fria att med eftertanke överväga sina publiceringar. Då blir de mer och mer bundna av lagar och domstolar."

Fler avsnitt
Fler videos