Gå direkt till textinnehållet

Wikileaks-läcka tvingar journalist i exil

Den etiopiske journalisten Argaw Ashine har flytt landet efter ha hotats med repressalier om han inte röjer en källa. De etiopiska myndigheterna hade fått hans namn via dokument läckta av Wikileaks.

Röjda dokument från amerikanska ambassaden i Etipoien via Wikileaks avslöjade bland annat namnet på en journalist som hade lämnat känslig information till ambassaden 2009.

Journalisten, Argaw Ashine, hade genom en källa vid den etiopiska kommunikationsmyndigheten (GCAO) fått information om planer på att tysta den största oberoende tidningen Addis Neger, och informerade den amerikanska ambassaden.

I förra veckan kallades Argaw Ashine till förhör på GCAO vid två tillfällen och därefter till polisförhör. Den etiopiska polisen hotade med ospecificerade repressalier om inte Ashine röjde sin källa på GCAO inom 24 timmar. Han valde därför att fly landet i helgen och befinner sig nu på hemlig ort, enligt Committee to Protect Journalists (CPJ).

CPJ-chefen Joel Simon har tidigare varnat för att de helt ocensurerade läckta Wikileaksdokumenten i augusti kunnat utnyttjas av repressiva regimer för att förfölja och straffa journalister.

– Wikileaks måste ta ansvar för sitt agerande och göra vad de kan för att minska riskerna för journalisterna som omnämns i dokumenten, säger Joel Simon i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos