Gå direkt till textinnehållet

Wennman blev Årets pressfotograf

Magnus Wennman utsågs till Årets pressfotograf i Pressfotografernas klubbs tävling i helgen. Han tog också hem tre andra förstapris i tävlingen.

Magnus Wennman, Aftonbladet, fick priset med motiveringen: "Årets Fotograf har en förmåga att likt en kameleont ändra sin berättarteknik och sitt fotografiska språk. Han är lekfull och söker hela tiden nya uttryck i sitt berättande. Fotografen är intresserad av att experimentera och utvecklas, utan att ge avkall på den goda historien. Hans bilder berättar att han tar sin omgivning på stort allvar. Han visar i sitt fotograferande på både respekt och ödmjukhet inför de människor han möter."

Peter Wixtröm, Aftonbladet, tog Årets bild och tog hem klassen Årets nyhetsbild Sverige med motiveringen: "Perspektivet och den grafiska enkelheten styr betraktarens uppmärksamhet mot den obehagliga sanningen.
Bilden är både brutal och utlämnande. Terrorn är inte längre ett hot mot Sverige – den är ett faktum."

Övriga pristagare:

Annons Annons

Årets Nyhetsbild Utland: Paul Hansen, Dagens Nyheter, med motiveringen:"Hela historien om jordbävningen i Haiti i en bild.
Jordskalvets ödeläggelse och den grymma överlevnadskampen som följer på en så stor katastrof."

Juryns Specialpris: Hussein El-Alawi, Sydsvenskan, med motiveringen: "Årets jury önskar att dela ut ett specialpris till en fotograf som har levererat en serie bilder värda ett pris – men som inte är utförda på ett sätt som håller sig innan för de existerande reglerna för tävlingen Årets Bild. Bilderna är tagna med en iPhone och därefter har bilderna redigerats via en applikation som lägger en bestämd struktur och bestämda ramar runt bilden.
I en tid där nya fotografiska exponerings- och bildbehandlingsmöjligheter ständigt dyker upp, tror juryn det är viktigt att återkommande diskutera reglerna för tävlingen. Dessa bilder går inte att tävla med i Årets Bild – hade de gått att trycka i en dagstidning som ett dokumentärt reportage?Juryns specialpris ges till en mycket stramt redigerad serie bilder som ändå berättar en intressant historia. Serien har en levande och verklighetsnära atmosfär som fångade jurymedlemmarnas intresse.
Juryns specialpris går till Hussein El Alawi för sin bildserie från Damaskus som handlar om en ung kvinnas sökande efter lyckan genom en näsoperation som endast tar några minuter hos Nawaf Al Nasir. På hans visitkort står det: ”Kirurg specialiserad på näsa och hud, bröst och fettsugning. Utbildad i Shanghai, Kina”.

Årets Vardagsliv Sverige: Anette Nantell, Dagens Nyheter, med motiveringen: "Ett ögonblick hämtat ur Alias vardag – ett ögonblick av det Sverige vi har idag."

Årets Vardagsbild Utland: Magnus Wennman, Aftonbladet, med motiveringen: "Rakt på, enkel och så direkt att det inte går att slita blicken från det som händer.
Otryggheten ligger under ytan och hela situationen känns hotfull. Vardag i delar av världen – långt ifrån vår vardag."

Årets Sportbild Action: Lasse Ottosson, Kristianstads-Bladet, med motiveringen: "Det alldeles speciella ögonblicket kan dyka upp var somchelst och när som helst. Du behöver inte befinna dig på de stora världsarenorna för att få en bra bild."

Årets Sportbild feature: Sara Strandlund, frilans, med motiveringen: "Ett uttryck för vad sport egentligen handlar om. Glädje, gemenskap och fysiska utmaningar, oavsett ålder."

Årets Porträtt: Magnus Wennman, Aftonbladet, med motiveringen: "En uppfordrande blick du har svårt att värja dig mot. En fast hand på barnet huvud.
Bilden är vacker och samtidigt obehaglig, på ett sätt som gör den skrämmande."

Årets nöjesbild: Henrik Montgomery, Scanpix, med motiveringen: "När bilden visar på något mer än det rent faktiska. Drömmarnas teater. Sagor om prinsar, prinsessor och evig lycka."

Årets bildspel: Jan Johannessen, frilans, med motiveringen: "Fotografen utnyttjar på ett professionellt sätt de möjligheter som ljud, film och stillbilder ger för att skapa en intressant berättelse.Arbetet visar på en dramaturgisk kunskap som leder betraktaren igenom historien."

Årets Bildreportage Sverige: Matso Pamucina, frilans.
Årets Bildreportage Utland: Åke Ericson, frilans.
Årets Nyhetsreportage Sverige: Paul Hansen, Dagens Nyheter.
Årets Sportreportage: Magnus Wennman, Aftonbladet.
Årets Naturbild: Axel Öberg, frilans.
Årets humorbild: Sonny Thoressen, Helsingborgs Dagblad.

Se vinnarbilderna här.

Fler avsnitt
Fler videos