Gå direkt till textinnehållet

Webbsidor ska lämnas till KB

Medieföretag och andra som publicerar innehåll på nätet ska lämna en kopia till Kungliga Biblioteket. Det har regeringen beslutat. Flera medieföretag säger att lagförslaget kommer att innebära ökade kostnader.

 I svensk lag står inskrivet att allt som publiceras i tryckt form eller sänds i etern också ska lämnas in till Kungliga Biblioteket, KB. I en lagrådsremiss som lades fram på tisdagen föreslår nu regeringen att reglerna även ska gälla även för material som bara publiceras elektroniskt, skriver computersweden.idg.se.

Enligt regeringen är syftet att ge forskare mer material och att "bevara vårt kulturarv".

Lagförslaget gäller endast medieföretag och andra som antingen publicerar sig med grundlagsskydd eller som gör det "yrkesmässigt", alltså inte privata bloggare.

 

Mediebranschen är inte glad över förslaget eftersom det innebär ökande kostnader för bland annat teknisk utveckling, personella resurser och support. Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter och TV4 vill istället att KB själv ska samla in materialet med hjälp av webbrobotar, enligt computersweden. Det går dock regeringen inte med på, eftersom en hel del material som omfattas finns bakom betalväggar eller liknande, som kräver inloggning.

 

Fler avsnitt
Fler videos