Gå direkt till textinnehållet

Webbredaktionen krymper på Gävletidningar

Anställningsstoppet på Mittmedia gör att en vakans på Gävletidningarnas webbredaktion inte tillsätts.Olyckligt för den redan slimmade webbredaktionen - och dåligt för företaget om man vill utvecklas mot nya medier, menar journalistklubbens ordförande.

Som Journalisten tidigare berättat har Mittmediakoncernens nye VD Thomas Peterssohn satt ett totalt stopp för nyanställningar, investeringar och "extraordinära utgifter" tills vidare. Anledningen är att koncernen inte hållit budget. Anställningsstoppet kan pågå i ett år.

I går fick Gefle Dagblads och Arbetarbladets gemensamma webbredaktion veta att en vakant tjänst inte kommer att tillsättas så länge anställningsstoppet pågår.

Procentuellt sett rör det sig om stort tapp: från sex reportrar till fem. Redaktionen är bemannad 06.30-23 och gör webb-TV, radio och två tidningssajter.

– Vi kommer att vara tvungna att förhandla fram ett nytt schema. Och vi tycker att måste fundera på vad webben har för arbetsuppgifter. Att fortsätta göra allt det som vi gör i dag kommer inte att fungera, säger Nils Holmqvist, ordförande för Gefle Dagblads och Arbetarbladets gemensamma journalistklubb.

Han ser beskedet som olyckligt:

– Det är oturligt för webben, som råkade ha en vakans när anställningsstoppet kom och har redan en tajt bemanning. Och det är inte alls bra för företaget om man vill utvecklas mot nya medier. Webben en av de kanaler man satsar på för att hitta nya intäkter när upplagan faller.

Klubben har inte än beslutat hur den ska agera.

Webbchefen Lars Westin säger att det är för tidigt att säga hur redaktionen ska arbeta framöver.

– Vi tittar på hur vi ska lösa de hål som uppkommer i schemat och vad vi kommer tvingas dra ner på. Det kan bli tätare med helgtjänstgöring. Men vi vet för lite än, säger Lars Westin.

Journalisten har sökt Mittmedias VD Thomas Pettersohn.

Fler avsnitt
Fler videos