Gå direkt till textinnehållet

VKs chefredaktör ångrade publiceringsbeslut

Västerbottens-Kuriren valde att namnge en person som dömdes för mord. Chefredaktören och ansvarige utgivaren Ingvar Näslund skrev i sin blogg och motiverade varför, men ångrade sig sedan och tog bort namnet.

En 27-årig man dömdes till 15 års fängelse för mord. Västerbottens-Kuriren valde att namnge honom i en artikel på nätet och Ingvar Näslund som är chefredaktör och ansvarig utgivare skrev i sin blogg och motiverade varför de valde att skriva ut den dömdes namn. Men när artikeln publicerades i tidningen var namnet borta, likaså på internet.

Varför valde du att plötsligt ta bort hans namn?

– Det var olyckligt, såklart. Men artikeln med namnet låg ute en relativt kort stund på vk.se och lästes av tämligen få. När uppgifter kring mördarens familjeförhållanden blev tydligare beslutade jag att vi inte skulle publicera hans namn. Eftersom så pass få hade läst den första versionen skulle det för de allra flesta bli förvirrande att förklara vårt ändrade publiceringsbeslut.

Varför motiverade du beslutet i din blogg?

– När vi gör en namnpublicering vill jag i regel ge våra läsare en förklaring till beslutet och så var fallet även denna gång.

Er granntidning Västerbottens Folkblad valde att inte namnge den här personen, blev ni påverkade av deras beslut?

– Nej, det var inte fallet. Olika utgivare resonerar olika. Så har det alltid varit och så lär det förbli. En namnpublicering i det här fallet rör sig i gränslandet och kan mycket väl motiveras.

Kunde man inte från början ha misstänkt att han hade en familj som skulle påverkas av detta? Var det något ni diskuterade innan den första publiceringen?

– Självklart. Men de nya kompletterande fakta som kom fram var viktiga.

Fler avsnitt
Fler videos