Gå direkt till textinnehållet

Virusforskare anklagade Aftonbladet för lögn – men var bandad

Cecilia Söderberg-Nauclér, professor på Karolinska institutet, anklagade på Twitter Aftonbladet för att ha ljugit om vad hon sagt i en intervju. Men intervjun var bandad och hon har raderat tweeten.

Virusforskaren Cecilia Söderberg-Nauclér, professor på Karolinska institutet, har varit en av de mest högljudda kritikerna av Folkhälsomyndighetens strategi under coronakrisen. I en intervju med en av Aftonbladets reportrar igår krävde hon statsepidemiologen Anders Tegnells avgång.

Men när artikeln publicerades tog Cecilia Söderberg-Nauclér avstånd på Twitter, och påstod att hon aldrig hade krävt Anders Tegnells avgång. ”Usel sensationsjournalistik”, skrev hon.

Reportern hade dock bandat intervjun och kunde lägga upp ett ljudklipp via Soundcloud, där det framgår tydligt att Cecilia Söderberg-Nauclér kräver Tegnells avgång. Reportern ställer frågan flera gånger, och hon svarar jakande.

Annons Annons

Jonathan Jeppsson, nyhetschef på Aftonbladet, skriver på Twitter att det är ”oerhört” och att han ”sällan varit med om något liknande.”

Cecilia Söderberg-Nauclér valde därefter att radera sin tweet.

I ett mejl till Journalisten avböjer Cecilia Söderberg-Nauclér en intervju:

”Jag har ingen kommentar till detta. Jag har ingen avsikt att prata med någon journalist som tar fokus från den för Sverige viktiga kärnfrågan. Att vi följer en strategi som är riskfylld”, skriver Cecilia Söderberg-Nauclér.

Fler avsnitt
Fler videos