FOTO: SVT

Villkorlig dom för Önnevall

9 februari, 2017

SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans två kolleger döms till villkorlig dom med samhällstjänst för människosmuggling.

Malmö tingsrätt dömer Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare för människosmuggling för att de våren 2014 smugglat in en 15-årig syrisk pojke till Sverige i samband med produktionen av SVT-programmet Fosterland.

Åklagaren hade yrkat tre månaders fängelse för samtliga. Domstolen bedömer att om man valt att döma till fängelse hade straffvärdet varit två månader, men eftersom tingsrätten anser att det saknas anledning att befara att de tre SVT-medarbetarna – som alla sedan tidigare är ostraffade – kommer att göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet, väljer rätten att ersätta fängelsestraffen med villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Brottet har inte bedömts vara ringa, utan av normalgraden. Det har inte heller varit en förmildrande omständighet att gärningen har haft ett publicistiskt syfte, anser tingsrätten, som anser att det initialt inte fanns något tydligt syfte att genom programmet belysa flyktingars situation eller deras flyktvägar. Att pojkens flyktväg kom att dokumenteras ”framstår mer som ett resultat av tillfälligheter”, skriver rätten.

”Man måste hålla isär migrationsrätt och straffrätt”, säger chefsrådmannen Kristina Andersson i en kommentar. ”Det regelverk som rör de asylsökande och som syftar till att skydda deras mänskliga rättigheter har ingen omedelbar betydelse vid bedömningen av om den som hjälper någon vid en olovlig inresa har begått ett brott eller inte. I stället är det av betydelse hur pass överhängande flyktingens skyddsbehov är vid själva inresan där hjälpen lämnas. I det här fallet har tingsrätten inte ansett att den hjälp som filmteamet bistått med omfattas av något humanitärt undantag.”

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Dan Larsson fre, 2017-02-10 09:09
Kan förstå den mänskliga handlingen men inte att fortsätta göra reportage som dessutom sändes i SvT; de blev del av en nyhet som de själva också skapade och som otroligt nog sändes i publika SvT. Ett journalistiskt haveri. De skulle ha slagit av kameran och agerat som privatpersoner inte journalister. Det här går emot allt som jag lärde mig under journalistutbildningen på stenåldern; skapa aldrig medvetet en egen nyhet eller bli inte medvetet en del av den. Dan Larsson

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies