Gå direkt till textinnehållet

Villkorlig dom för Önnevall

SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans två kolleger döms till villkorlig dom med samhällstjänst för människosmuggling.

Malmö tingsrätt dömer Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare för människosmuggling för att de våren 2014 smugglat in en 15-årig syrisk pojke till Sverige i samband med produktionen av SVT-programmet Fosterland.

Åklagaren hade yrkat tre månaders fängelse för samtliga. Domstolen bedömer att om man valt att döma till fängelse hade straffvärdet varit två månader, men eftersom tingsrätten anser att det saknas anledning att befara att de tre SVT-medarbetarna – som alla sedan tidigare är ostraffade – kommer att göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet, väljer rätten att ersätta fängelsestraffen med villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Brottet har inte bedömts vara ringa, utan av normalgraden. Det har inte heller varit en förmildrande omständighet att gärningen har haft ett publicistiskt syfte, anser tingsrätten, som anser att det initialt inte fanns något tydligt syfte att genom programmet belysa flyktingars situation eller deras flyktvägar. Att pojkens flyktväg kom att dokumenteras ”framstår mer som ett resultat av tillfälligheter”, skriver rätten.

Annons Annons

”Man måste hålla isär migrationsrätt och straffrätt”, säger chefsrådmannen Kristina Andersson i en kommentar. ”Det regelverk som rör de asylsökande och som syftar till att skydda deras mänskliga rättigheter har ingen omedelbar betydelse vid bedömningen av om den som hjälper någon vid en olovlig inresa har begått ett brott eller inte. I stället är det av betydelse hur pass överhängande flyktingens skyddsbehov är vid själva inresan där hjälpen lämnas. I det här fallet har tingsrätten inte ansett att den hjälp som filmteamet bistått med omfattas av något humanitärt undantag.”

Fler avsnitt
Fler videos